Rusia alunecă / Kadîrov: Opoziţia rusă este duşmanul poporului

Cadrul politic se încinge în Republica Cecenia, în condiţiile în care liderul cecen Kadîrov i-a acuzat pe activiştii din opoziţie ca fiind “duşmani ai poporului sau trădători”.
Liderul cecen Ramzan Kadirov.
Liderul cecen Ramzan Kadirov. (Captură Foto)

O declaraţie controversată din partea liderului cecen Ramzan Kadîrov, prin care a etichetat membrii opoziţiei ruse drept “inamici ai poporului”, s-a transformat într-un val de acuzaţii şi dezinformări, după ce unui legiuitor al opoziţiei, care l-a criticat pe Kadîrov pentru afirmaţiile sale, i s-a înscenat că i-ar fi cerut scuze acestuia din urmă.

Biroul lui Kadîrov a publicat la începutul acestei săptămâni o declaraţie în care a descris activiştii din opoziţie drept “duşmani ai poporului sau trădători”. De asemenea, liderul cecen a mai susţinut că opoziţia liberală profită de pe urma problemelor economice ale Rusiei în încercarea de a submina regimul.

“Ei ar trebui judecaţi, cu maxim de severitate, pentru sabotaj”, se mai precizează în declaraţie.

Denunţarea opoziţiei de către Kadîrov a atras asupra sa critici puternice din partea activiştilor pentru drepturile omului, inclusiv din partea Ellei Pamfilova, politician şi comisar pentru drepturile omului în Rusia.

Vineri, postul de televiziune publică din capitala cecenă Groznîi a raportat că deputatul Konstantin Sencenko, din oraşul Krasnoyarsk, i-ar fi cerut scuze lui Kadîrov pentru o declaraţie făcută pe Facebook, în care l-a numit pe liderul cecen drept o “ruşine pentru Rusia”.

Scuza telefonică, care aparent include vocea lui Sencenko, a fost difuzată de postul Groznîi TV şi de Lifenews, fiind preluată rapid şi de alte organizaţii media importante, inclusiv de agenţia de ştiri Interfax.

“Îi cer scuze liderului cecen. În apărarea mea, aş dori să spun că nu am crezut că afirmaţia mea ar fi preluată şi luată în serios”, ar fi declarat Sencenko.

“Aş dori să spun: [Postarea de pe Facebook] a fost un impuls emoţional, în legătură cu situaţia tensionată din ţară”, ar fi declarat el.