Hodorkovski: Lui Putin îi lipseşte legitimitatea

Anumite schimbări în societatea rusă îl surprind pe Mihail Hodorkovski, cândva unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, respectiv înainte să intre în conflict cu liderul de la Kremlin. Într-un interviu cu Deutsche Welle, criticul lui Putin se referă la principala problemă a guvernului rus.
Mihail Hodorkovski. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.11.2015

Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului, a declarat că este surprinzător cât de mult s-a schimbat mentalitatea poporului rus după începerea conflictului din Ucraina.

“Nu credeam că societatea noastră va suferi atât de mult de pe urma sindromului Weimar. De asemenea, nu am crezut că implicarea socială ar putea fi atât de ineficientă şi de neproductivă şi totuşi atât de influenţată de competiţia masivă. Credeam că lucrurile vor fi mai prietenoase, ţinând cont de faptul că oameni care împărtăşesc aceleaşi viziuni lucrează împreună”, a declarat Hodorkovski pentru Deutsche Welle.

Fiind întrebat în privinţa modului în care sunt luate deciziile la Kremlin şi în administraţia prezidenţială, şi ce rol joacă preşedintele rus Vladimir Putin, Hodorkovski a declarat că, ţinând cont de situaţia de astăzi, nu poate fi prezis fiecare pas concret dar ar putea fi văzută direcţia generală.

“Principala problemă creată de Putin pentru guvernul rus constă în faptul că acesta nu dispune de nicio legitimitate. Există doar Putin şi poziţia sa în sondajele de opinie. Întreaga armată de funcţionari publici se orientează după două aspecte. Primul este ce anume spune Putin. Al doilea se referă la propriile lor buzunare. Din moment ce Putin este doar un om şi nu este obişnuit cu munca grea, există doar un număr limitat de probleme de care este interesat. În momentul de faţă este politica externă”, a declarat Hodorkovski, adăugând că liderul de la Kremlin nu pune prea mult preţ pe chestiunile interne. “Ca urmare, politica internă se transformă într-o bătălie de supravieţuire între diferite grupuri. Şi ele vor folosi orice mijloc posibil. Liderii regionali doresc un lucru, reprezentanţii armatei şi ai serviciilor secrete doresc un alt lucru, şi şefii industriilor doresc altceva.”

Conform fostului magnat al petrolului, politica internă a Rusiei este modelată în cadrul acestei lupte pentru resurse – un lucru care ar putea fi observat şi în timpul alegerilor din 2016.

“Când vine vorba de deciziile lui Putin pe plan extern, este uşor să vezi că el nu gândeşte strategic. Lui i se oferă variante asupra modului în care poate atinge un obiectiv concret, tactic. Întotdeauna, Putin ia o decizie care îi va oferi cel mai mare spaţiu de manevră în privinţa pasului următor. Aproape niciodată nu deviază de la acest algoritm”.

Un alt subiect în timpul interviului cu Deutsche Welle este relaţia dintre Putin şi preşedintele cecen Ramzan Kadîrov şi rolul jucat de acesta din urmă în politica rusă de astăzi. Hodorkovski a declarat: “Cred că Putin ştie foarte bine că are nevoie de un sistem de control reciproc al organismelor constituţionale. Dar, din moment ce nu există niciun sistem legal de monitorizare şi verificare, după cum prevede Constituţia, el a trebuit să creeze un pseudo-sistem. Kadîrov şi prietenii săi apropiaţi joacă un rol destul de important în acest pseudo-sistem. Din acest motiv, el [Putin] nu este pregătit să îl scoată pe Kadirov din joc şi să destabilizeze sistemul pe care l-a construit. Acest lucru poate fi văzut, de exemplu, în cazul investigării asasinării lui Boris Nemţov.”

Hodorkovski a susţinut că este foarte probabil ca în 2022 – când vor avea loc alegeri prezidenţiale şi când Putin nu va mai putea candida – vor avea loc schimbări mari în Rusia, adăugând totuşi că aceste schimbări ar putea avea loc mai devreme dar şi mai târziu.

Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al acum defunctei companii petroliere Yukos, a stat 10 ani în închisoare (2003-2013) – fiind condamnat în două procese considerate politice – după ce a intrat în conflict cu Putin.

După graţierea sa în 2013, el s-a mutat în Elveţia, unde locuieşte în prezent. Hodorkovski rămâne unul dintre cei mai puternici critici ai Kremlinului şi organizaţia pentru drepturile omului Amnesty Internaţional îl consideră drept un deţinut politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor