Rusia expulzează 20 de diplomaţi cehi, după o acţiune similară a Cehiei
Moscova a expulzat duminică 20 de diplomaţi cehi, ca răspuns la o acţiune similară a Cehiei.
Praga a decis, sâmbătă, expulzarea a 18 diplomaţi ruşi, acuzând doi ruşi care ar fi lucrat pentru agenţia GRU, de implicare în dosarul Skripal din Marea Britanie şi, pe teritoriul ceh, de declanşarea unei explozii la un depozit de muniţii, în 2014.
Republica Cehă a declarat că a informat NATO şi aliaţii Uniunii Europene că suspectează Rusia că ar fi provocat explozia din 2014, atrăgând atenţia miniştrilor de externe ai Uniunii Europene că ar trebui să discute problema în cadrul reuniunii de luni.
Măsura guvernului de la Praga a determinat Rusia să promită, duminică, să „forţeze autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea pe care o au atunci când au distrus fundamentul legăturilor normale dintre cele două ţări”.
Moscova le-a oferit diplomaţilor cehi doar o zi să plece, în timp ce Praga le acordase ruşilor 72 de ore.
Departamentul de Stat al SUA a felicitat răspunsul ferm al Pragăi la „acţiunile subversive ale Rusiei comise pe teritoriul ceh”.
Criza diplomatică dintre Praga şi Moscova este cea mai mare de la invazia Cehoslovaciei în 1968.
Incidentul se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, ridicate parţial de acumularea masivă a forţelor militare de către Rusia, la graniţele sale occidentale şi în Crimeea.
Citiți și Presupuşii “asasini” în cazul Skripal surprinşi încălcând legile fizicii
Rusia a declarat că acuzaţiile guvernului de la Praga sunt absurde, deoarece autorităţile cehe consideraseră anterior că explozia de la Vrbetice ar fi fost cauzată de deţinătorii depozitului.
Kremlinul a numit expulzările „continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că „s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că atacul din 2014 ţintea un transport către un comerciant bulgar de arme. „Acesta a fost un atac asupra muniţiei care fusese deja plătită şi care era depozitată pentru un comerciant bulgar de arme”, a spus el la televiziunea cehă.
Citiți și Vladimir Putin: cei doi suspecţi ruşi în cazul Skripal sunt “civili”
Babis a afirmat că samsarul de armament, pe care nu l-a numit, a devenit ulterior ţinta unei tentative de crimă.
Procurorii bulgari au acuzat trei bărbaţi ruşi în 2020 de o încercare de asasinare a comerciantului de arme Emilian Gebrev, care a fost identificat de mass-media cehă ca fiind acelaşi individ, conform Reuters.
Poliţia cehă a declarat că doi bărbaţi care foloseau numele Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozia depozitului de arme. Acestea au fost pseudonimele folosite de cei doi, care sunt ofiţeri de informaţii militari GRU, căutaţi de Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agentulului neurotoxic noviciok în oraşul englez Salisbury în 2018.
Citiți și Lovitură împotriva GRU: spioni ai Kremlinului expuşi de date cumpărate pe Darknet
Kremlinul a negat implicarea în acest incident, iar atacatorii rămân în libertate, Rusia subliniind că nu va extrăda ruşii acuzaţi de comiterea unor delicte pe teritoriu străin.
Ministrul ceh de Interne - care este şi interimar la Externe - Jan Hamacek - a declarat că poliţia ştia de cei doi de la început, „dar a aflat, atunci când a avut loc atacul de la Salisbury, că sunt membri ai GRU, unitatea 29155”.
Hamacek a spus că Praga va cere Moscovei asistenţă pentru a-i interoga, dar nu se aşteaptă ca aceasta să coopereze.
Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a scris pe Twitter că cehii „au expus opinia că GRU va merge până acolo în încercările lor încât ar desfăşura operaţiuni periculoase şi maligne”.
Citiți și Rusia: Şeful GRU moare în mod misterios din cauza unei “boli grave”
Un oficial NATO a declarat că Alianţa va sprijini Republica Cehă, în timp ce investighează „activităţile maligne” ale Rusiei, care făceau parte dintr-un model de „comportament periculos”.
„Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat oficialul, care a făcut declaraţiile în condiţii de anonimat.
Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Rusiei, joi, pentru o presupusă intervenţie în alegerile din SUA de anul trecut, cât şi - mai ales - pentru atacurile cibernetice extrem de sofisticate împotriva companiei SolarWinds.
Duminică, consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul a spus Moscovei că „vor exista consecinţe” dacă Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei, care a fost la un pas de moarte anul trecut după ce i s-a administrat o neurotoxină despre care experţii occidentali spun că este noviciok - moare în închisoare.
Incidentul exploziei depozitului de muniţie din 2014 a reapărut într-un moment incomod pentru Praga şi Moscova.
Republica Cehă intenţionează să scoată la licitaţie construirea unei noi centrale nucleare la complexul Dukovany.
Serviciile de securitate au cerut ca Rosatom din Rusia să fie exclus ca risc de securitate, în timp ce preşedintele Milos Zeman şi alţi înalt oficiali au sprijinit cazul Rusiei.
Într-un mesaj text, ministrul industriei Karel Havlicek, care anterior era în favoarea includerii Rusiei, a declarat pentru Reuters: „Probabilitatea ca Rosatom să participe la extinderea Dukovany este foarte mică”.