Rusia este dispusă să înceapă retragerea muniţiilor din Transnistria până la sfârşitul anului

Rusia este gata să înceapă retragerea muniţiilor, care se păstrează de mai bine de două decenii în depozitele din Transnistria, informează Kommersant în ediţia de miercuri.
Epoch Times România
18.04.2012

Rusia este gata să înceapă retragerea muniţiilor, care se păstrează de mai bine de două decenii în depozitele din Transnistria, informează Kommersant în ediţia de miercuri.

Acesta a fost scopul vizitei efectuate săptămâna trecută la Tiraspol de ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, care a inspectat respectivele depozite, precizează cotidianul. Procesul de retragere a muniţiilor va începe până la sfârşitul anului, dau asigurări surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe, Moscova considerând că aceasta va crea un context favorabil reglementării conflictului transnistrean.

'Misiunea de retragere arsenalului a fost fixată. Au început pregătirile pentru îndeplinirea ei', a afirmat un diplomat care a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin în timpul vizitei întreprinse luni şi marţi în Republica Moldova.

Potrivit unor surse citate de Kommersant, Dmitri Rogozin a discutat cu partea transnistreană această problemă, în contextul în care o parte a muniţiilor vor trebui distruse pe loc, în Transnistria, întrucât nu sunt transportabile.

Rogozin a avut la Tiraspol întâlniri cu uşile închise cu şeful grupului operativ al forţelor ruse, colonelul Valeri Plohotniuk, şi cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk. Ultimul a adoptat 'o poziţie constructivă' cu privire la soarta ulterioară a arsenalului, au dat asigurări membrii delegaţiei ruse. Predecesorul său, Igor Smirnov, considera arsenalul rusesc proprietate a Transnistriei şi insista să primească anumite compensaţii din partea Rusiei în cazul retragerii acestuia.

MAE rus consideră că retragerea muniţiilor va crea un context prielnic pentru reglementarea politică a conflictului transnistrean, mai notează Kommersant, precizând însă că aceasta nu este singura condiţie pentru împăcarea celor două maluri ale Nistrului. Diplomaţia de la Moscova consideră importantă atingerea unui consens între Rusia şi Occident în ceea ce priveşte securitatea regională.

'Dacă analizăm raportul de forţe, observăm că acesta nu este în favoarea Rusiei. Raportul dintre Flota rusă la Marea Neagră şi cea turcească este de aproximativ 1: 3, faţă de flota românească este de 1: 1. Adăugăm aici şi Bulgaria, ca stat NATO, Georgia şi Ucraina, chipurile neutră. Această realitate nu poate să nu ne îngrijoreze', a declarat un diplomat din MAE rus.

El a mai afirmat că Moscova ar fi pe deplin mulţumită dacă Republica Moldova şi-ar păstra un statut permanent de stat neutru, ceea ce ar garanta că nu va adera la blocuri militare, în primul rând la NATO.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia şi-a asumat încă în 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor