Administraţia Trump se retrage din tratatul Open Skies
alte articole
Administraţia Trump a început să informeze în mod privat naţiunile aliate în această săptămână că Statele Unite se vor retrage din tratatul Open Skies, vechi de aproape 30 de ani, menit să reducă şansele unui război accidental între Rusia şi Statele Unite.
Conform Open Skies, statele membre au convenit să permită zboruri de recunoaştere pe teritoriul fiecărei ţări.
O retragere din tratatul Open Skies riscă să genereze un alt blocaj între Statele Unite şi aliaţii săi europeni, unii dintre ei îndemnând Statele Unite, în ultimele săptămâni, să rămână în acord, în pofida preocupărilor americane în ceea ce priveşte încălcările de care a fost acuzată Rusia.
Preşedintele Trump a declarat, joi, jurnaliştilor că scoate SUA din tratat pe motivul că Moscova nu îl respectă, dar a lăsat posibilitatea de a reveni la acord sau de a perfecta unul nou.
"Rusia nu a respectat tratatul, aşa că până nu-l vor respecta, ne vom retrage, dar există o şansă foarte mare să încheiem un nou acord sau să facem ceva pentru ca acest acord să fie funcţional din nou", a spus el la Casa Albă.
Consilierul în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui Robert C. O’Brien a emis o declaraţie în care a spus că Statele Unite vor încerca să încheie un nou acord de control al armelor cu Rusia şi China, însă Beijingul a rămas impasibil la ofertele americane.
Tratatul Open Skies are la bază propunerea făcută iniţial sovieticilor de către preşedintele Dwight D. Eisenhower, cu scopul de a promova transparenţa în privinţa zborurilor de supraveghere militară.
Uniunea Sovietică a respins oferta, dar preşedintele George H.W. Bush a reluat ideea, iar pactul a fost semnat după căderea Uniunii Sovietice, în 1992, intrând în vigoare în 2002.
Astăzi, tratatul include 34 de ţări şi permite fiecăreia să efectueze zboruri de recunoaştere pe teritoriul celorlalte, pe un timp limitat, pentru a aduna informaţii despre activităţile militare ale presupuşilor adversari.
Administraţia Trump susţine că Rusia încalcă tratatul. În martie, secretarul Apărării, Mark T. Esper, a declarat că Rusia a blocat zboruri americane cu misiuni de recunoaştere peste enclava Kaliningrad şi la graniţa de sud cu Georgia.
„Îl încalcă de mulţi ani”, a spus Esper în timpul declaraţiei sale depuse în faţa Comisiei pentru Servicii Armate din Senat.
Susţinătorii tratatului au afirmat că retragerea Statelor Unite va fi contraproductivă.
Anul trecut, Administraţia Trump a scos SUA din tratatul forţelor nucleare intermediare - Tratatul INF - cu Rusia, invocând încălcarea acestuia de către Moscova.
Rusia a negat încălcarea tratatului. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat în aprilie că Administraţia Trump se opune oricărui control asupra armatei sale, în special pe teritoriul Statelor Unite.
„Americanii, administraţia actuală, conceptual, au fundamental o aversiune pentru orice fel de control asupra activităţii militare americane, mai ales atunci când acest control este exercitat pe sau deasupra teritoriului SUA”, a spus Lavrov.
Lavrov a mai menţionat că se îndoieşte că alte ţări se vor retrage.
„Îi vor urma celelalte state membre pe americani? Mă îndoiesc", a spus el. „Mi se pare că europenii înţeleg că acordul are o valoare ca instrument de încredere, de previzibilitate, transparenţă şi aşa îl considerăm şi noi”.
Ultimul pilon principal al legislaţiei de control al armamentului dintre Statele Unite şi Rusia este pactul New START, semnat de preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev în 2010. Acordul, care stabileşte limite platformelor nucleare strategice, cum ar fi bombardierele, submarinele şi rachetele balistice intercontinentale, va expira în februarie. Poate fi prelungit timp de cinci ani fără nicio ratificare dacă preşedinţii american şi rus sunt de acord.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus că vrea să extindă pactul, dar administraţia Trump s-a opus, descriind acordul ca fiind depăşit şi lipsit de mecanisme de monitorizare adecvate.
Administraţia Trump s-a străduit să negocieze un acord de prelungire, care să includă China în plus faţă de Rusia, dar Beijingul a respins cererile.
Retragerea iminentă a Statelor Unite din Tratatul Open Skies face parte dintr-o dezbatere mai largă despre modul în care Washingtonul ar trebui să abordeze acordurile de control al armamentului existente, care s-au erodat în ultimii ani din cauza încălcărilor sau a mecanismelor depăşite.
Condusă de fostul consilier de securitate naţională al Casei Albe John Bolton, Administraţia Trump a început să se retragă, susţinând că nu are sens să rămână în cadrul tratatelor dacă Rusia nu se va conforma şi că numai prin retragere Statele Unite pot pune bazele unor noi acorduri adaptate epocii moderne.