Patru submarine nucleare de atac britanice andocate după avarierea unui reactor

După ce a fost implicat într-un scandal referitor la un test de rachetă eşuat, programul nuclear britanic Trident revine în centrul atenţiei după ce a fost descoperită o fisură la reactorul unuia dintre submarinele acestui program.
Submarinul britanic HMS Trenchant. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2017

Experţii au avertizat că o avarie la reactorul submarinului britanic HMS Trenchant este atât de serioasă încât s-ar putea ca flota Trafalgar să nu mai navigheze niciodată. Fisura este tratată ca fiind un “defect generic ireparabil” care va împiedica submarinul să mai desfăşoare sarcini normale.

Aceasta înseamnă că Marea Britanie ar putea fi forţată să ceară ajutor internaţional pentru protejarea celor patru submarine Vanguard, care transportă sistemul de apărare nucleară Trident.

Marea Britanie foloseşte şapte submarine SSN cu propulsie nucleară, iar săptămâna trecută a dezvăluit că patru dintre submarinele mai vechi din clasa Trafalgar - Trenchant, Torbay, Triumph şi Talent – au fost scoase din funcţiune pentru că trebuie efectuate operaţiuni de reparaţii şi întreţinere.

Totuşi, anumite surse au confirmat faptul că submarinul Trenchant a fost andocat după ce inginerii au descoperit o fisură în centrul reactorului nuclear în timp ce submarinul se afla în largul mării. Fisura a apărut pe o sudură metalică ce leagă o conductă de răcire de vasul de presiune ale reactorului. În prezent, fisura are o lungime mai mică de 100 mm, fiind clasată drept o fisură critică. Dar, dacă va creşte, atunci fisura va fi considerată “catastrofală”. În plus, deoarece reactorul se află în interiorul unui tanc cu apă ce izolează radiaţiile, inginerilor le este foarte greu să ajungă la fisură.

O sursă a Marinei britanice a declarat că submarinul avariat nu va ieşi în larg până când situaţia nu va fi verificată.

Agenţia britanică Defence Safety Nuclear Regulator va decide care va fi soarta submarinelor, dar inginerii în domeniul nuclear au avertizat că fisura este probabil una “terminală” şi ar putea să afecteze celelalte trei submarine deoarece şi ele sunt vechi.

În plus, sistemul britanic Trident pentru descurajare nucleară, care are o vechime de 50 de ani şi este localizat în largul coastei Scoţiei, a fost recent subiectul unui scandal privind muşamalizarea de către guvernul britanic a unei serii de erori în acest program.

Un scandal recent care a vizat programul Trident a implicat un test care a avut loc în iunie 2016, în care o rachetă neînarmată a fost lansată de pe un submarin britanic aflat în Oceanul Atlantic. Imediat după lansare, racheta de tip Trident II D5, capabilă să ucidă milioane de oameni într-un singur atac dacă ar fi înarmată, a funcţionat greşit şi s-a îndreptat spre teritoriul american, căzând în cele din urmă în ocean, a declarat ziarul The Sunday Times, citând surse militare britanice. Cauza incidentului rămâne pe moment secretă.

Totuşi, guvernul britanic a ascuns informaţiile despre testul eşuat, care a avut loc cu puţin timp înaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistem Trident. Imediat după test, cabinetul May a anunţat în mod oficial: “Forţele navale regale au efectuat un test de rutină cu o rachetă Trident neînarmată, lansată de la bordul submarinului HMS Vengeance în cadrul unei operaţiuni pentru certificarea submarinului şi a echipajului. Submarinul şi echipajul au fost testate şi certificate cu succes, permiţând revenirea la nivel operaţional. Avem încredere deplină în capacitatea noastră de disuasiune nucleară”. Mai mult, după comunicatul publicat de cabinetul May, Camera Comunelor a aprobat construirea a patru submarine dotate cu rachete Trident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor