Rusia ar trebui să deschidă trei consulate în regiunea transnistreană, potrivit unui deputat rus

Epoch Times România
03.11.2012

Consulate ruseşti trebuie deschise nu doar la Tiraspol, ci şi la Dubăsari şi Bender, a afirmat deputatul rus Serghei Gavrilov, aflat într-o vizită în Transnistria, relatează Publika.md.

Gavrilov a menţionat că autorităţile din Republica Moldova şi în special premierul Vlad Filat blochează intenţionat negocierile privind deschiderea consulatului rus la Tiraspol. Deputatul a adăugat că, dacă această problemă nu va fi soluţionată în cel mai scurt timp, atunci Moscova va aplica "instrumente dure", fără a preciza însă despre ce este vorba.

Posibilitatea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol a fost ridicată în aprilie la Chişinău de reprezentantul special al Kremlinului pentru dosarul transnistrean, Dmitri Rogozin, în timpul unei vizite în R. Moldova. Ulterior, atât vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, cât şi premierul Vlad Filat au respins această posibilitate. Şeful guvernului de la Chişinău sugera, însă, în luna septembrie, înaintea vizitei la Moscova, că nu se mai opune deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, considerând că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure condiţiile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor.

"Dacă am deschis consulate ale altor ţări la Bălţi şi Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim facilităţile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor care locuiesc acolo şi au paşapoarte ruseşti. Această problemă trebuie soluţionată", afirma Vlad Filat, într-un interviu pentru presa rusă.

În prezent, în partea stângă a Nistrului funcţionează o misiune consulară a Ambasadei Rusiei pentru transnistrenii care deţin cetăţenie rusă. Administraţia separatistă de la Tiraspol şi-a manifestat, în repetate rânduri, dorinţa ca Rusia să-şi deschidă un consulat general.

Pe de altă parte, depuatul Serghei Gavrilov a mai afirmat, în cadrul vizitei la Tiraspol, că Moscova ar trebui să-şi intensifice prezenţa militară în Transnistria, ca urmare a situaţiei tensionate din regiune. Totodată, acesta a calificat cooperarea dintre Chişinău şi Tiraspol drept dificilă şi a îndemnat autorităţile moldovene să-şi asume responsabilităţi în cadrul relaţiilor cu Rusia, relatează Publika.md.

În opinia lui Gavrilov, tensiunea în regiune este în creştere şi, ca urmare, forţele de menţinere a păcii trebuie asigurate cu mai multe elicoptere. De asemenea, Gavrilov a anunţat că Rusia va livra, anul viitor, asistenţă financiară în Transnistria în format nou - sub formă de granturi pentru proiecte sociale. În acest scop vor fi alocate aproape 74 de milioane de euro.

Serghei Gavrilov a fost numit şef al grupului pentru colaborarea Dumei de Stat cu Sovietul Suprem de la Tiraspol. În cadrul vizitei la Tirspol, care s-a încheiat vineri, au fost trasate detaliile colaborării dintre Moscova şi regimul separatist de la Tiraspol. Din delegaţia rusă care s-a aflat în regiune a făcut parte şi Andrei Ţărnă, fost preşedinte al organizaţiei moldovenilor din Rusia "Patria Moldova".

În replică, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat vineri că numărul militarilor din trupele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu poate fi mărit în niciun caz. "Poziţia noastră nu s-a schimbat că pacificatorii trebuie transformaţi într-o formă civilă, aşa cum prevăd rigorile la nivel internaţional şi nicidecum înmulţiţi ca număr sau ca potenţial militar", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, citat de Publika.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor