Tiraspolul refuză să accepte modelul plăcuţelor de înmatriculare propuse de Republica Moldova

Epoch Times România
02.11.2012

Tiraspolul refuză să accepte modelul plăcuţelor de înmatriculare propus de Republica Moldova şi critică decizia Chişinăului de a nu respecta acordul anterior privind un nou design şi un semn neutru.

"Nu vom accepta modelul plăcuţelor de înmatriculare propus de Moldova. Noi am luat această decizie după ce în cadrul ultimei noastre întrevederi am stabilit un nou design, un semn neutru şi am convenit asupra lui. Astăzi (vineri –n.r.), însă, noi am primit alt model, mai bine zis acelaşi semn vechi. Acum noi nu suntem de acord cu modelul propus de Moldova şi EUBAM”, a declarat, la Chişinău, ministrul de externe din regiunea separatistă, Nina Ştanski.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a menţionat, însă, că Republica Moldova ţine cont de recomandările experţilor internaţionali, în acest caz EUBAM, relatează UNIMEDIA.

Anterior, vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova a afirmat că în discuţiile cu reprezentanţii Tiraspolului s-a propus ca noul design să reflecte forma numerelor de înmatriculare moldoveneşti şi să aibă însemnele unităţilor administrativ-teritoriale din regiunea transnistreană, a raioanelor din partea stângă a Nistrului.

Mulţi şoferi preferă să-şi înregistreze automobile în regiunea transnistreană deoarece costurile sunt mult mai mici. Singurul dezavantaj este că aceste maşini nu pot intra în spaţiul UE.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugean Carpov, şi ministrul de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, au avut vineri, la Chişinău, o nouă rundă de consultări privind reglementarea conflictului transnistrean. Presa de la Chişinău consideră că întâlnirea a fost tensionată şi face referire la conferinţa de presă a viceministrului Carpov şi a reprezentantei regimului separatist de la Tiraspol. Astfel, potrivit Jurnal.md, viceministrul Carpov a menţionat decizia CEDO de condamnare a Rusiei pentru abuz în şcolile cu predare în limba română din Transnistria, însă Nina Ştanski a ţinut să asigure că nu este vorba despre niciun abuz şi că nu există niciun fel de probleme în studierea limbii române în regiunea transnistreană.

Totuşi, viceministrul Eugen Carpov a continuat să vorbească despre decizia CEDO, ceea ce, potrivit Jurnal.md, a deranjat-o pe Nina Ştanski. „Dvs aţi mai îmbogăţit acum decizia Curţii Europene. Cred că cei de la CEDO vor aprecia acest lucru”, a afirmat Nina Ştanski, zâmbind ironic şi lăsându-l pe Carpov fără replică.

De asemenea, viceministrul Carpov a vorbit despre misiunea de pacificare din stânga Nistrului şi a apreciat că pacificatorii ar trebui să poarte uniforme civile. În replică, ministrul de externe din regiunea transnistreană l-a ironizat din nou pe oficialul moldovean. „Mă bucur că domnul Carpov ştie atât de multe despre ce nici noi nu ştim. Important este că are timp pentru toate şi reuşeşte peste tot. Chiar vă mulţumesc”, a insistat Nina Ştanski.

Totodată, ministrul Nina Ştanski a mai declarat, vineri, la Chişinău, că Republica Moldova, în continuare, nu este o prioritate pentru politica externă a Tiraspolului şi că postul public de televiziune din R.Moldova ar putea fi interzis în regiunea transnistreană dacă pe teritoriul din dreapta Nistrului nu vor fi transmise posturi de televiziune transnistrene.

De altfel, postul de televiziune Publika a fost exclus vineri din reţelele de cablu din regiunea transnistreană. Potrivit Publika.md, hotărârea ar fi motivată de refuzul autorităţilor de la Chişinău de a permite difuzarea pe teritoriul republicii a posturilor TV de la Tiraspol. Reprezentanţii administraţiei transnistrene susţin că au admis două posturi de televiziune moldoveneşti în regiune, în schimbul promisiunii premierului Vlad Filat de a permite difuzarea televiziunilor din stânga Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova. Până în prezent, posturile de televiziune de la Tiraspol nu sunt difuzate în R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor