Băncile din UE au blocat toate operaţiunile cu instituţiile bancare din Transnistria

(photos.com)
Epoch Times România
01.11.2012

Băncile din Uniunea Europeană au blocat, începând de joi, orice operaţiune cu băncile înregistrate în regiunea trasnistreană, informează Tiras.ru, preluat de Jurnal de Chişinău.

Experţii din regiune afirmă că acţiunea băncilor europene este o etapă nouă în blocada economică a acestei regiuni.

”În contextul în care Transnistria se află într-o situaţie economică catastrofală, această decizie ar putea să aducă o lovitură puternică agenţilor economici, dar şi sferei sociale din regiune”, comentează sursa citată.

Până acum, băncile europene efectuau operaţiuni cu băncile de la Tiraspol prin băncile din Rusia.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat că Republica Moldova nu poate acorda licenţe băncilor din regiunea transnistreană, pentru că ar ajunge pe lista neagră a băncilor internaţionale.

”Cei de la Tiraspol forţează nota. Dacă BNM licenţiază o bancă pe care nu o poate supraveghea, întreg sistemul bancar din Republica Moldova intră în lista neagră a băncilor intrenaţionale ca un sistem cu risc de spălare de bani”, a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul băncii centrale afirmă că este gata să poarte discuţii cu reprezentanţii sistemului bancar din regiunea separatistă.

”Lucrurile trebuie analizate atent. Suntem dispuşi să explicăm băncilor de la Tiraspol care sunt aceste standarde, ce trebuie să facă ca să elimine riscurile de spălare a banilor. Băncile internaţionale refuză să coopereze cu ei nu din cauza BNM, dar pentru că sunt prudente şi au suspiciuni că există riscul de spălare de bani”, a mai spus guvernatorul.

În ultimul timp, autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au intensificat demersurile pentru legalizarea instituţiilor financiare din regiune, după ce băncile din SUA şi UE au impus interdicţii la tranzacţiile cu implicarea firmelor din regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor