Summitul Italia-Franţa provoacă tensiuni la Roma (presa italiană)

Numeroşi activişti care se opun proiectului feroviar de mare viteză Torino-Lyon au manifestat miercuri seara în centrul capitalei Italiei, în timpul desfăşurării celei de-a 31-a reuniuni interguvernamentale dintre Italia şi Franţa.
(photos.com)
Epoch Times România
21.11.2013

Numeroşi activişti care se opun proiectului feroviar de mare viteză Torino-Lyon au manifestat miercuri seara în centrul capitalei Italiei, în timpul desfăşurării celei de-a 31-a reuniuni interguvernamentale dintre Italia şi Franţa.

Circa 600 de manifestanţi, printre care numeroşi activişti care se opun proiectului liniei feroviare de mare viteză Torino-Lyon, veniţi în capitală de la Torino, Bologna, Milano, Napoli şi din Sicilia, au manifestat în piaţa Campo dei Fiori, la doi paşi de ambasada Franţei, ciocnindu-se cu forţele de ordine, relatează cotidianul La Repubblica de la Roma.

Mulţi manifestanţi, printre care unii având feţele acoperite, au forţat un cordon de securitate. Opt persoane au fost rănite, printre care şase poliţişti. Forţele de ordine au utilizat bastoane de cauciuc în vederea dispersării manifestanţilor, care au lovit cu pietre, petarde şi fumigene, anunţă principalul cotidian roman.

'Proiectul liniei feroviare de mare viteză Torino-Lyon este inutil şi reprezintă numai o cheltuială inutilă a banilor publici', a declarat unul dintre liderii mişcării NO TAV (Nu Tren de mare viteză), intervievat de un post public de televiziune.

În relatarea sa dedicată acestui subiect, cotidianul Corriere della Sera din Milano precizează că, de mai mulţi ani, locuitorii din văile Susa, Venaus şi Sangone, din regiunea Piemont (în nord-estul Italiei), se opun construcţiei tunelului prin care va trece linia feroviară, care va permite reducerea, de la 7 la 4 ore, a timpului necesar pentru a străbate distanţa dintre Milano şi Paris.

Antagoniştii din cadrul mişcării NO TAV consideră că acest proiect feroviar va distruge peisajul văilor din nordul ţării, cu numeroase efecte negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. De asemenea, ei susţin că această infrastructură va provoca extragerea a mii de tone de uraniu şi azbest, principalele materiale din care sunt formaţi munţii din nordul Italiei, explică principalul cotidian milanez.

Lansat în anul 2001, proiectul liniei feroviare de mare viteză Torino-Lyon ar urma să fie finalizat în 2025-2026, precizează publicaţia menţionată.

Referindu-se la tensiunile care au avut loc la Roma miercuri seară, ministrul de interne Angelino Alfano a declarat că toate actele de violenţă împotriva forţelor de ordine comise de persoane fără scrupule şi lipsite de idealuri trebuie să fie condamnate cu fermitate, consemnează cotidianul La Stampa din Torino.

După summitul Italia-Franţa, care s-a desfăşurat miercuri la Villa Madama din Roma, la care au participat premierul italian Enrico Letta şi preşedintele francez Francois Hollande, şeful guvernului de la Roma a afirmat într-o conferinţă de presă comună, că 'Italia şi Franţa doresc să colaboreze şi să lucreze împreună pentru a promova creşterea economică în Europa, lăsând deoparte politica austerităţii'. Enrico Letta a mai subliniat faptul că este 'absolut necesar' ca viitorul Consiliu European, programat în luna decembrie, 'să permită lansarea proiectului de uniune bancară în Europa', relevă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor