Rusia anunţă că va apăra populaţia din Transnistria în cazul unui conflict armat
alte articole
Oficialii Federaţiei Rusei au avertizat, miercuri, că vor apăra populaţia din regiunea Transnistria, Republica Moldova, în cazul unul conflict militar, relatează France Presse.
Avertismentul Rusiei a survenit pe fondul detensionării conflictului ruso-ucrainean din estul Ucrainei, care a început după ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
La sfârşitul lunii septembrie, comandantul NATO pentru Europa, Philip Breedlove, a anunţat că ”vede” începutul unei invazii ruse în Republica Moldova. De asemenea, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a estimat că Rusia a recrutat peste 500 de persoane în sudul Republicii Moldova, pe care le-a instruit la Rostov, Moscova, Transnistria şi Bălţi.
”Am văzut scenariul derulându-se în Crimeea, am văzut scenariul derulându-se în estul Ucrainei şi începe să se vadă scenariul derulându-se în Moldova", a declarat Breedlove.
Fostul ministru român de Externe Adrian Cioroianu a apreciat că problema unui conflict pe teritoriul Transnistriei ar trebuie judecată numai în raport cu înfruntarea dintere Occident şi Rusia.
”Problema Transnistriei nici nu trebuie judecată, numai în raport cu Republica Moldova, care nu controlează această zonă, şi trebuie judecată din perspectiva dispozitivului de securitate pe care Rusia îl are, în raport cu Occidentul. În primul rând, ar trebui noi să înţelegem că nu este un motiv inedit de îngrijorare, noi trebuie să fim îngrijoraţi în virtutea întregii evoluţii de până acum, într-un fel sau altul, ne aşteptam la ea”, a adăugat Cioroianu.
Acesta a subliniat că problemele pe teritoriul Transnistriei nu vor izbucni decât din partea Rusiei, care ar putea să incite etnicii rusofili la violenţă, şi nu din partea Chişinăului.
”În Transnistria, cum se ştie, este un conflict îngheţat. Va reizbucni numai dacă Rusia îi va încuraja pe separatiştii din Transnistria la acţiuni violente. Am convingerea că, din partea Chişinăului, nu vor fi violenţe asupra celor de acolo”, a declarat Adrian Cioroianu.
De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Kievul a anunţat că Rusia încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova trimiţând ”omuleţii verzi” acolo. Rusia menţine un contingent de aproximativ 2.500 de soldaţi, inclusiv forţe speciale, pe teritoriul Transnistriei. Mai mult, în urmă cu o lună, autorităţile de la Tiraspol au început să mobilizeze rezerviştii.