Rusia anunţă că liderii palestinian şi israelian se vor întâlni la Moscova pentru negocieri de pace

Anunţul Kremlinului privitor la o viitoare negociere între palestinieni şi israelieni la Moscova, pare să ilustreze un rol tot mai absolut al Rusiei în Orientul Mijlociu, pe măsură ce binomul Obama-Clinton a dat cu succes jos SUA de pe scenă
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat joi că liderii israelian şi palestinian au acceptat „de principiu” să se întâlnească la Moscova pentru o rundă de negocieri, care se speră că va restarta procesul de pace în Orientul Mijlociu, după o pauză de doi ani.

Conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului, Maria Zakharova, Kremlinul a primit încuviinţarea celor doi lideri – palestinianul Mahmoud Abbas – şi premierul israelian Benjamin Netanyahu – deşi nu este fixată data la care întâlnirea va avea loc.

„Cel mai important lucru acum este să găsim momentul potrivit” a declarat Maria Zakharova reporterilor. „Au loc discuţii intense”.

Comentariile indică faptul că Rusia încearcă să modereze efortul de pace. Mahmoud Abbas a declarat săptămâna aceasta că o întâlnire la Moscova a fost amânată la cererea israelienilor. Netanyahu îs Abbas s-au intersectat ultima oară anul trecut în marja unei conferinţe de mediu la Paris, dar nu participat la negocieri din 2010.

Liderul palestinian a declarat în trecut că se va întâlni cu Netanyahu numai dacă Israelul îngheaţă proiectele de colonizare ilegală desfăşurate pe pământ palestinian şi dacă eliberează prizonierii palestinieni. Premierul israelian a respins condiţiile lui Abbas afirmând că este gata de pace, dar fără condiţii.

Ultima încercare de negociere a păcii, moderată de SUA, a avut loc cu 2 ani în urmă şi nu a produs niciun rezultat.

Organizarea negocierilor la Moscova pare să semnaleze intenţia Kremlinului de a deveni o putere militară şi diplomatică în Orientul Mijlociu – şi să sublinieze eşecul total al politicii externe a binomului Obama-Clinton în Orientul Mijlociu.