Surse neidentificate susţin că preşedintele uzbek ar fi murit
Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a murit, a transmis luni noaptea agenţia de ştiri Fergana, citând surse neidentificate.
Oficialii din Taşkent au negat rapoartele, susţinând că preşedintele Karimov se află într-o stare gravă dar stabilă, conform Interfax.
Zvonurile despre soarta preşedintelui uzbek Islam Karimov au apărut după publicarea unor rapoarte privind spitalizarea sa în dimineaţa zilei de luni. Preşedintele a fost văzut la televiziunea de stat în 17 august şi urma să apară la festivităţile ocazionate de Ziua Independenţei în capitala uzbekă Taşkent în 1 septembrie, care marchează 25 de ani de la obţinerea independenţei ţării de Uniunea Sovietică.
Fiica sa cea mai mică, Lola, a postat ulterior o declaraţie scurtă pe contul ei de Facebook. Karimov, în vârstă de 78 de ani, se află “la terapie intensivă”, a precizat ea, după ce a suferit o hemoragie pe creier. Starea sănătăţii sale este “stabilă”, a scris fiica, adăugând că este “prea devreme pentru a face vreo previziune”.
Conform surselor Mişcării Populare a Uzbekistanului, Karimov a leşinat după o recepţie oferită vineri seara pentru echipa Olimpică a ţării. În timpul recepţiei, el “a consumat prea multă vodka” şi “a ignorat avertismentele” unuia dintre consilierii săi. Recepţia s-a încheiat în jurul orei 22, după care preşedintele şi-ar fi pierdut cunoştinţa. El a fost spitalizat şi doctori din Germania şi Israel s-au deplasat în capitala Taşkent.
Aflat la conducerea ţării de 27 de ani, Karimov a pus bazele unui regim autoritar care i-a asigurat poziţia de lider absolut. A devenit preşedinte al Republicii Sovietice Socialiste Uzbeke în 1989 şi a rămas în această poziţie după ce ţara şi-a câştigat independenţa de Uniunea Sovietică în 1991.
Moartea lui Karimov va genera un gol în politica uzbekă şi există multe speculaţii că o luptă în privinţa succesiunii ar putea amplifica instabilitatea din regiune. Dar, este foarte probabil că se va ajunge la un acord între clanurile politice aflate la conducere pentru a asigura supravieţuirea regimului. Daniil Kislov, redactor şef al website-ului Fergana.ru, a declarat că regimul “se poate autocopia cu uşurinţă”.
O figură politică destul de improbabilă să ocupe acest post este Gulnara Karimova, renumita fiică a liderului uzbek. În calitate de designer, femeie de afaceri şi persoană cu o poziţie înaltă în societate, ea a fost înlăturată din elita politică a ţării şi se confruntă cu acuzaţii de corupţie în SUA şi Olanda, care implică sute de milioane de dolari.