Surse neidentificate susţin că preşedintele uzbek ar fi murit

Rapoarte neconfirmate şi negate de statul uzbek susţin că preşedintele Uzbekistanului ar fi murit. Dacă este adevărat, moartea sa creează un gol în politica ţării şi eventualele lupte pentru putere ar putea complica situaţia din regiune.
Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov.
Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov. (Captură Foto)

Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a murit, a transmis luni noaptea agenţia de ştiri Fergana, citând surse neidentificate.

Oficialii din Taşkent au negat rapoartele, susţinând că preşedintele Karimov se află într-o stare gravă dar stabilă, conform Interfax.

Zvonurile despre soarta preşedintelui uzbek Islam Karimov au apărut după publicarea unor rapoarte privind spitalizarea sa în dimineaţa zilei de luni. Preşedintele a fost văzut la televiziunea de stat în 17 august şi urma să apară la festivităţile ocazionate de Ziua Independenţei în capitala uzbekă Taşkent în 1 septembrie, care marchează 25 de ani de la obţinerea independenţei ţării de Uniunea Sovietică.

Fiica sa cea mai mică, Lola, a postat ulterior o declaraţie scurtă pe contul ei de Facebook. Karimov, în vârstă de 78 de ani, se află “la terapie intensivă”, a precizat ea, după ce a suferit o hemoragie pe creier. Starea sănătăţii sale este “stabilă”, a scris fiica, adăugând că este “prea devreme pentru a face vreo previziune”.

Conform surselor Mişcării Populare a Uzbekistanului, Karimov a leşinat după o recepţie oferită vineri seara pentru echipa Olimpică a ţării. În timpul recepţiei, el “a consumat prea multă vodka” şi “a ignorat avertismentele” unuia dintre consilierii săi. Recepţia s-a încheiat în jurul orei 22, după care preşedintele şi-ar fi pierdut cunoştinţa. El a fost spitalizat şi doctori din Germania şi Israel s-au deplasat în capitala Taşkent.

Aflat la conducerea ţării de 27 de ani, Karimov a pus bazele unui regim autoritar care i-a asigurat poziţia de lider absolut. A devenit preşedinte al Republicii Sovietice Socialiste Uzbeke în 1989 şi a rămas în această poziţie după ce ţara şi-a câştigat independenţa de Uniunea Sovietică în 1991.

Moartea lui Karimov va genera un gol în politica uzbekă şi există multe speculaţii că o luptă în privinţa succesiunii ar putea amplifica instabilitatea din regiune. Dar, este foarte probabil că se va ajunge la un acord între clanurile politice aflate la conducere pentru a asigura supravieţuirea regimului. Daniil Kislov, redactor şef al website-ului Fergana.ru, a declarat că regimul “se poate autocopia cu uşurinţă”.

O figură politică destul de improbabilă să ocupe acest post este Gulnara Karimova, renumita fiică a liderului uzbek. În calitate de designer, femeie de afaceri şi persoană cu o poziţie înaltă în societate, ea a fost înlăturată din elita politică a ţării şi se confruntă cu acuzaţii de corupţie în SUA şi Olanda, care implică sute de milioane de dolari.