Rusia anunţă că a ordonat firmelor de stat să folosească moneda euro, datorită potenţialei deconectări de la SWIFT

Dolari canadieni.
Dolari canadieni. (Captură Foto)

Luni, o mulţime de declaraţii-bombă au apărut în Rusia după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Putin a criticat SUA pentru folosirea dolarului ca instrument al „războiului economic şi politic”, într-o cuvântare ţinută în faţa Forumului Economic Internaţional din Sankt Petersburg.

Pe fondul ameninţărilor venite din partea occidentalilor de noi sancţiuni, generate de abuzurile în materie de drepturi şi libertăţi în Rusia, dar şi a seriei de atentate şi sabotaje comise în ţări NATO de agenţii Kremlinului, Putin a sugerat un scenariu mai „acceptabil” naţiunilor europene - şi anume plata în euro a gazelor naturale importate din Rusia - pe fondul unei campanii de eliminare a dependenţei de dolarul american.

Citiți și Propunere în Parlamentul European: Rusia ameninţată cu scoaterea de pe platforma SWIFT în cazul unei agresiuni militare directe

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că va renunţa la rezervele în dolari americani în cadrul fondului său suveran, în favoarea celor exprimate în euro, yuani şi metale preţioase precum aurul.

"Pentru noi, euro este complet acceptabil în ceea ce priveşte plăţile pentru gaz. Acest lucru se poate face, desigur, şi probabil ar trebui făcut", a spus Putin joi.

Acum ministrul rus al Finanţelor a anunţat pregătirile pentru stimularea transformării lichidităţii valutare din dolari SUA în euro, în timp ce a precizat că se ordonă companiilor de stat să treacă la moneda europeană, potrivit agenţiei RIA.

Citiți și Rusia este pregătită pentru o eventuală deconectare de la SWIFT, precizează Ministerul de Externe

În plus, Moscova a declarat că răspunde la regimul de impunere de noi sancţiuni din partea Occidentului „pregătindu-se” pentru o posibilă deconectare de la sistemele internaţionale de tranzacţionare - şi anume SWIFT.

Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, Ministerul Finanţelor a retras unele dintre declaraţiile oficiale provocatoare făcute anterior: „Rusia se va baza pe mijloace economice pentru a încuraja companiile să treacă de la dolar la euro şi nu planifică restricţii privind utilizarea monedei SUA", a precizat un raport.

Bloomberg a remarcat că "RIA Novosti şi Tass au retras articolele anterioare, care citau un oficial al Ministerului Finanţelor care afirma că guvernul planifică directive pentru a ordona companiilor de stat să facă schimbarea. RIA şi Tass au menţionat că oficialul şi-a retras afirmaţia".

Citiți și Blocarea accesului la SWIFT ar fi o "declaraţie de război", avertizează Rusia

TASS susţinea, luni, că „Rusia se pregăteşte pentru impunerea de sancţiuni suplimentare, fiind iniţiate proiecte serioase pentru a face faţă potenţialei deconectări a ţării de la sistemele internaţionale de plăţi, conform declaraţiilor ministrului adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Pankin, la audierile parlamentare din Duma de Stat".

"Desigur, trebuie să ne pregătim pentru măsuri restrictive suplimentare, de obicei numite sancţiuni. Este clar că va fi imposibil să ne pregătim pentru toate, totuşi, deja, în cadrul departamentelor economice şi financiare au fost lansate procese serioase legate de transferul activelor în monedele naţionale, introducerea sistemelor de plată", a spus Pankin.

Cu toate acestea, el a menţionat că liderii de la Kremlin planifică o mulţime de scenarii de tip „ce se întâmplă dacă” .. „Nu ne putem pregăti pentru toate”, a afirmat el. "Este clar că nu putem fi închişi complet, în lumea actuală acest lucru este imposibil ... Astăzi, nimeni nu se poate sprijini şi dezvolta pe deplin prin propriile eforturi şi mijloace", a adăugat Pankin.

Citiți și Şase ţări europene anunţă că trec la un nou sistem de tranzacţionare financiară, alternativă la SWIFT. Casa Albă spumegă

Luna trecută, mai puţin de 50% din exporturile Rusiei au fost plătite în dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie