Rusia alege echipa lui Obama: Kerry este o variantă mai bună decât Rice

După realegerea lui Barack Obama preşedinte al SUA, principala intrigă devine componenţa noii sale echipe. Rusia este preocupată în primul rând de numele celui care va fi succesorul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, care a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să se retragă din această funcţie. Politologii americani numesc doi pretendenţi pentru acest post - pe şeful Comisiei pentru relaţii internaţionale a Senatului SUA, John Kerry, şi pe reprezentantul permanent al SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Susan Rice. Surse ale cotidianului Kommersant din cadrul diplomaţiei ruse afirmă că, pentru Moscova, Kerry este o variantă mai bună decât Rice
Barack Obama. (DON EMMERT / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.11.2012

După realegerea lui Barack Obama preşedinte al SUA, principala intrigă devine componenţa noii sale echipe. Rusia este preocupată în primul rând de numele celui care va fi succesorul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, care a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să se retragă din această funcţie. Politologii americani numesc doi pretendenţi pentru acest post - pe şeful Comisiei pentru relaţii internaţionale a Senatului SUA, John Kerry, şi pe reprezentantul permanent al SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Susan Rice. Surse ale cotidianului Kommersant din cadrul diplomaţiei ruse afirmă că, pentru Moscova, Kerry este o variantă mai bună decât Rice.

Mai echilibrat în evaluări, John Kerry este o variantă mult mai bună pentru Moscova, declară interlocutori ai Kommersant din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În cercurile diplomatice ruseşti, Susan Rice este considerată o persoană 'exagerat de ambiţioasă, de agresivă şi care calcă pe cadavre'. Dacă Rice va deveni noul secretar de stat al SUA, Moscovei îi va fi dificil să lucreze cu Washingtonul. Diplomaţii ruşi îşi amintesc de afirmaţiile vehemente ale Susanei Rice cu privire la politica Rusiei în problema Siriei: ea a catalogat acţiunile Moscovei drept 'amorale şi condamnabile', iar pe Rusia însăşi - 'un membru izolat al comunităţii mondiale'.

Până de curând şansele Susanei Rice erau considerate mai ridicate decât ale lui John Kerry, subliniază Kommersant. Totuşi, Rice a fost trasă în jos de evenimentele din 11 septembrie de la Benghazi, unde în urma unui atac asupra consulatului american a fost ucis ambasadorul SUA în Libia, Christopher Stevens. Rice a declarat atunci cu toată convingerea: cele întâmplate nu au fost un atac terorist planificat. Ulterior s-a dovedit că acesta a fost totuşi un atac terorist, iar republicanii au acuzat-o pe Susan Rice de minciună în scopul conjuncturii politice în ajunul alegerilor prezidenţiale. Acest lucru a fost în avantajul lui Kerry.

'În planul construirii relaţiilor dintre puterea executivă şi Congres, candidatura lui Kerry este de preferat', declară directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaţionale, Andrei Kortunov. 'Kerry are mare experienţă de lucru în Capitoliu, el a fost candidat la preşedinţie şi se descurcă foarte bine în probleme de politică externă', a subliniat Kortunov.

La rândul său, analistul Fiodor Lukianov subliniază că, 'în pofida faptului că alegerea şefului departamentului de stat este determinată nu de nivelul calificării candidatului, ci de interesele diverselor grupuri din cadrul staffului democrat', Kerry ar avea şanse să ocupe acest post. 'Dacă Obama va dori în fruntea Departamentului de Stat o personalitate politică marcantă, el îl va alege pe Kerry - unul dintre cei mai respectaţi parlamentari democraţi', a declarat expertul.

John Kerry ar putea fi împiedicat să ocupe funcţia de secretar de stat de următorul factor: plecarea lui din Senat va slăbi în mod semnificativ poziţiile democraţilor în camera superioară a Congresului. 'Deocamdată nu este clar ce este mai important pentru Partidul Democrat şi Administraţia lui Obama - numirea lui Kerry în funcţia de secretar de stat sau menţinerea poziţiilor în Senat. Tocmai acest lucru constituie obiectul negocierilor din interiorul partidului', explică directorul Fondului 'Franklin Roosevelt' pentru studierea SUA, Iuri Rogulev.

Astfel, Susan Rice rămâne în cursă. De altfel, potrivit lui Lukianov, 'din punct de vedere profesional, Barack Obama nu va putea găsi un candidat mai bun ca Rice'. 'Nimeni nu se îndoieşte de calificarea sa profesională. În afară de aceasta, Rice este femeie, iar Obama trebuie să menţină echilibrul între sexe', explică expertul. Întrebat de Kommersant dacă faptul că şi Rice, şi Obama sunt afroamericani nu reduce şansele ei la promovare, Lukianov a declarat că, desigur, unii ar putea considera acest lucru ca fiind 'prea mult', dar că până acum aceasta nu a constituit o piedică în calea carierei diplomatice a Susanei Rice.

Însă, în opinia lui Andrei Kortunov, chiar dacă în fruntea Departamentului de Stat al SUA va veni Susan Rice, care are o atitudine critică faţă de Rusia, de la Washington nu trebuie aşteptaţi paşi antiruseşti categorici. 'Politica faţă de ţările importante din punct de vedere strategic este determinată de Casa Albă, în timp ce Departamentul de Stat o pune în aplicare', subliniază Kortunov.

În acelaşi timp, Andrei Kortunov prognozează că 'noul ciclu prezidenţial al lui Obama va fi în mod inevitabil legat de complicaţii în relaţiile ruso-americane'. 'În ultimul an, aspectele pozitive din relaţiile dintre SUA şi Rusia au început să bată pasul pe loc, resetarea a fost epuizată. Cu toate acestea, nu este deloc evident că părţile au suficientă voinţă politică, pentru a trece la un nou nivel al relaţiilor', subliniază analistul rus, citat în final de Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor