Titus Corlăţean: Ridicarea vizelor SUA pentru români va contribui la consolidarea cooperării bilaterale

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut miercuri o întrevedere cu procurorul general adjunct al SUA, James Cole. (www.mae.ro)
Epoch Times România
07.11.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut miercuri o întrevedere cu procurorul general adjunct al SUA, James Cole, în cadrul căreia şeful diplomaţiei a subliniat faptul că ridicarea vizelor pentru români va contribui la consolidarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale, informează MAE.

Ministrul afacerilor externe a folosit acest prilej pentru a reitera mesajul de felicitare transmis poporului american pentru realegerea preşedintelui Barack Obama la Casa Albă. În acelaşi timp, l-a asigurat pe oficialul american că România va rămâne un aliat de încredere, stabil şi predictibil al SUA.

Cei doi oficiali au abordat o serie de teme de interes comun, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. A fost evocată, în acest context, prima reuniune a Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, desfăşurată la 31 octombrie 2012. Ministrul Titus Corlăţean a insistat, în cadrul discuţiilor, asupra interesului major al României pentru accesul cât mai rapid în programul Visa Waiver, arătând că asigurarea unui regim de călătorie fără vize pentru cetăţenii români va contribui esenţial la consolidarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale pe toate componentele Parteneriatului Strategic bilateral.

Înaltul demnitar român a solicitat, în acest context, sprijinul interlocutorului pentru activitatea sub-grupului de lucru pe problematica vizelor, creat în cadrul Task Force-ului şi însărcinat cu identificarea celor mai adecvate modalităţi pentru accelerarea procesului de acces al României în VWP, respectiv pentru promovarea, în rândul factorilor de decizie de la Washington, a acestui obiectiv de interes comun.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, de asemenea, prioritatea acordată de România consolidării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic bilateral, cu precădere din perspectiva sporirii volumului investiţiilor americane în ţara noastră. A salutat, în acest context, prezenţa la Bucureşti, în aceste zile, a unei delegaţii a liderilor unor companii americane de prestigiu, membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), care vor fi primiţi şi de ministrul afacerilor externe, la 9 noiembrie.

Discuţiile au revelat, totodată, convergenţa valorilor democratice împărtăşite de cele două state, precum şi interesul comun pentru promovarea acestora la nivel global, inclusiv prin transferul, de către România, a experienţei sale de tranziţie democratică statelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor