Rusia agită apele: Ar putea desfăşura rachete capabile să lovească orice punct în Europa, dacă SUA amplasează rachete în zonă

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)
Andrei Popescu
05.03.2019

Rusia ar putea fi forţată să desfăşoare rachete capabile să lovească întregul continent european în cazul în care SUA va amplasa în regiune rachete interzise prin Tratatul INF, a fost citatat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, care a făcut unele remarci la Centrul Stimson din capitala americană.

“Suntem foarte îngrijoraţi că, după decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF, ar putea fi desfăşurate rachete pe teritoriul aliaţilor europeni [ai SUA]”, a afirmat Antonov luni. “Vom fi forţaţi să desfăşurăm propriile noastre rachete şi veţi vedea că întregul teritoriu al ţărilor europene va fi acoperit”.

Tratatul INF a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Ambasadorul rus a mai afirmat că SUA şi Rusia sunt destinate să coopereze pentru combaterea terorismului.

“De multe ori, în multe ocazii, am încercat să îi convingem pe colegii noştri americani să coopereze. Sunt sigur că suntem sortiţi să cooperăm în această sferă”, a susţinut Antonov.

Departamentul de Stat al SUA a precizat în decembrie 2018 că adjunctul secretarului de stat, John Sullivan şi adjunctul ministrului rus de Externe, Oleg Vladimirovici Siromolotov, au convenit în cadrul unor discuţii purtate în Viena că experţi americani şi ruşi se vor întâlni în viitor pentru a discuta dacă este posibilă cooperarea suplimentară în domeniul combaterii terorismului.

În opinia unor oficiali din ambele ţări, relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel de la războiul rece. Deteriorarea relaţiilor a avut loc după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a interferat în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile, afirmând că au fost inventate ca scuză pentru înfrângerea suferită de candidata democrată Hillary Clinton şi pentru a devia atenţia publicului de la situaţiile reale de fraudă electorală şi corupţie.

În ultimele luni, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov şi subsecretarul de stat american Thomas Shannon au participat la câteva runde de discuţii pe tema stabilităţii strategice, a îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale ruso-americane şi a unor probleme legate de proprietăţi diplomatice ruseşti în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor