Rusia adoptă o nouă tactică de evitare a sancţiunilor: Legalizează Bitcoin şi alte criptomonede pentru comerţul internaţional

(Captură ecran)
Redacţia
01.08.2024

Într-o mişcare legislativă semnificativă, parlamentarii ruşi au adoptat un proiect de lege care permite companiilor să utilizeze Bitcoin şi alte criptomonede în comerţul internaţional, relatează Bitcoin Magazine.

Această evoluţie face parte din strategia Rusiei de a eluda sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei împotriva Ucrainei. Noua lege, care se preconizează că va intra în vigoare în septembrie, doreşte să abordeze problema întârzierilor în plăţile internaţionale, în special cu parteneri comerciali cheie precum China, India şi Emiratele Arabe Unite.

Guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, o susţinătoare a legii, a anunţat că primele tranzacţii cu criptomonede vor avea loc înainte de sfârşitul anului. Banca Centrală va stabili o infrastructură "experimentală" pentru aceste plăţi, urmând să ofere detalii suplimentare.

"Riscurile sancţiunilor secundare au crescut", a declarat Nabiullina. "Acestea fac ca plăţile pentru importuri să fie dificile, iar acest lucru vizează o gamă largă de bunuri".

Legislaţia include, de asemenea, reglementări privind mineritul de criptomonede şi circulaţia altor active digitale, dar menţine interdicţia privind plăţile cu criptomonede în Rusia.

În plus, Banca Centrală a subliniat că întârzierile în ceea ce priveşte plăţile au cauzat o scădere cu 8% a importurilor ruseşti în al doilea trimestru al anului 2024.

În ciuda eforturilor de a trece la monedele partenerilor comerciali şi de a dezvolta un sistem de plată alternativ BRICS, multe tranzacţii se bazează încă pe dolari şi euro prin sistemul SWIFT, riscând sancţiuni secundare. Nabiullina a subliniat că aceste sancţiuni au complicat plăţile importurilor, extinzând lanţurile de aprovizionare şi crescând costurile.

Această decizie a legislatorilor ruşi vizează atenuarea provocărilor economice generate de sancţiuni şi asigurarea unor operaţiuni comerciale internaţionale mai fluente. Anatoli Aksakov, şeful Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma de Stat), le-ar fi spus deputaţilor: "Luăm o decizie istorică în domeniul financiar" prin adoptarea acestei legi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor