Şeful ONU cere grupului libanez Hezbollah să depună armele şi să renunţe la activităţile militare
alte articole
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere grupului libanez Hezbollah, un aliat apropiat al Iranului, să pună capăt activităţilor sale militare în Liban, Siria şi în alte ţări ale regiunii.
“Menţinerea de către Hezbollah a unor capabilităţi militare considerabile şi sofisticate în afara controlului guvernului libanez rămâne o problemă care generează mari îngrijorări”, a afirmat Guterres într-un raport trimis săptămâna trecută Consiliului de Securitate al ONU şi prezentat miercuri de AFP şi AP.
Este programat ca CSONU să discute joi despre raportul lui Guterres.
Şeful ONU a cerut grupului şiit “să nu se implice în niciun fel de activităţi militare în interiorul sau exteriorul Libanului”, în conformitate cu o rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate în 2004 care cere dezarmarea Hezbollah, potrivit RFE/RL.
Guterres a afirmat că implicarea Hezbollah în războiul civil din Siria reprezintă de asemenea o încălcare a Acordului de la Taif care a pus capăt războiului civil libanez din 1975-1990, precum şi o încălcare a politicii oficiale a Libanului de “disociere” sau neutralitate în problemele regionale.
Guvernul libanez trebuie să împiedice Hezbollah să îşi “construiască o capacitate paramilitară în afara autorităţii statului”, a mai precizat Guterres. După unele estimări, Hezbollah are mai mulţi luptători şi mai multe arme decât armata naţională libaneză.
“Într-un stat democrat, rămâne o anomalie fundamentală ca un partid politic să deţină o miliţie care nu răspunde în faţa instituţiilor democratice şi guvernamentale ale statului, şi care are puterea de a împinge acel stat către război”, a afirmat şeful ONU.
Raportul ONU a fost întocmit după alegerile din această lună, în care aliaţii grupului Hezbollah au obţinut locuri în Parlamentul libanez, cimentând dominaţia politică a grupului susţinut de Iran.
Guterres a cerut statelor regiunii care menţin legături cu Hezbollah să încurajeze grupul şiit să accepte dezarmarea şi să se transforme într-un “partid politic pur şi simplu civil”.
Desemnat grup terorist de către SUA, Hezbollah a luptat în ultimii ani în Siria în numele forţelor guvernamentale şi în Irak alături de grupurile paramilitare.
Hezbollah este de asemenea acuzat de susţinerea rebelilor şiiţi Houthi în războiul lor civil împotriva guvernului din Yemen.
Apelul lui Guterres ca grupul libanez să nu se mai implice în conflictele din regiune are loc în condiţiile în care SUA şi-a intensificat cererile ca Iranul şi Hezbollah să se retragă din Siria şi alte conflicte regionale.
Însă eforturile internaţionale de a controla grupul de-a lungul anilor au eşuat în mare parte, inclusiv câteva runde de sancţiuni impuse de SUA şi UE şi un război lung de o lună cu Israelul în 2006.
Din cauza luptelor periodice ale Hezbollah cu Israelul, statul evreu s-a aflat într-o stare de război oficială cu Libanul timp de câteva decenii şi cei doi ţări vecine din Mediterană nu au relaţii diplomatice.