Lovituri aeriene vizează poziţii militare siriene. Cel puţin 12 soldaţi pro-guvernamentali ucişi. Pentagonul neagă implicarea
alte articole
În cadrul unui atac aerian care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi împotriva unor obiective militare siriene, 12 luptători pro-guvernamentali au fost ucişi. O organizaţie care monitorizează conflictul din Siria a susţinut că avioane ale coaliţiei conduse de SUA sunt responsabile de acest atac, însă Pentagonul a negat raportul.
Oficiali sirieni au afirmat că bombardamentul a lovit baze administrate de Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului, însă au afirmat că luptătorii iranieni şi ai grupului libanez Hezbollah nu s-au aflat printre victime, conform RFE/RL.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie care monitorizează războiul din Siria şi care îşi are sediul în Marea Britanie, a afirmat că victimele nu includ nici soldaţi guvernamentali sirieni, dar i-a descris ca fiind luptători pro-guvernamentali, care ar putea include membri ai unor miliţii şiite irakiene.
Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a precizat că un număr de poziţii militare localizate între deşertul sirian şi graniţa irakiană au fost lovite de bombardamentele conduse de americani, rezultând doar în pagube materiale,
Dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Kone Faulkner, a negat acuzaţiile. „Aceste informaţii sunt false. Coaliţia nu a lovit nicio poziţie a armatei siriene în estul Siriei”.
Ulterior în cursul zilei de joi, o serie de alte lovituri aeriene au vizat baza aeriană al-Daba, au declarat OSDOS şi diverşi activişti.
Activiştii au afirmat că luptători ai Hezbollah se aflau în acea bază în momentul atacului.
Baza este situată la aproximativ 10 km de graniţa Siriei cu Libanul.
Deşi nu se ştie cine a executat loviturile aeriene, Israelul a lansat atacuri aeriene similare în trecut împotriva obiectivelor militare siriene care servesc şi ca baze pentru luptătorii Hezbollah şi Gărzile Revoluţionare ale Iranului.
Hezbollah şi Iranul şi-au intensificat prezenţa militară în Siria în ultimii ani, jucând un rol cheie în victoriile obţinute de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad în războiul său de şapte ani împotriva rebelilor şi jihadiştilor.
Israelul a afirmat că nu va accepta o prezenţă militară iraniană permanentă în Siria.