Forţele pro-Rusia din Lugansk aşteaptă înarmate ciocnirile cu poliţia

Forţele pro-Rusia din Luhansk, Ucraina.
Forţele pro-Rusia din Luhansk, Ucraina. (AFP PHOTO/ IGOR GOLOVNIOV (Photo credit should read IGOR GOLOVNIOV/AFP/Getty Images)

În oraşul ucrainean Lugansk există toate condiţiile necesare pentru un conflict sângeros între forţele pro-Rusia, care s-au baricadat în sediul guvernamental local, şi poliţia ucraineană care va trebui să elibereze clădirea.

Duminică, forţele pro-Rusia au capturat sediul Serviciilor de Securitate ucrainene (SBU), au intrat în depozitul de arme şi au furat ”îndeajuns de multe arme încât să reziste unui asalt asupra clădirii” din partea forţelor de securitate, conform purtătorului de cuvânt al separatiştilor.

O înregistrare video publicată luni pe Youtube, arăta cum mai multe dintre persoanele care au participat în atacul asupra sediului SBU primeau bani de la unul din liderul separatiştilor.

Un camion a adus un număr mare de cărămizi ce au fost folosite, împreună cu foarte multe cauciucuri, de către sutele de protestatari la ridicarea unei baricade în jurul clădirii. Pe lângă armele de foc, mulţi dintre protestatari se pregăteau să producă un număr mare de cocktailuri Molotov.

Guvernul de la Kiev, hotărât să restabilească ordinea într-un mod non-violent, l-a acuzat pe Putin şi pe fostul preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru orchestrarea revoltelor separatiste.

Momentan, autorităţile ucrainene vor ”forma un grup care va purta discuţii” cu separatiştii, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general din Lugansk.

Situaţia din oraşul Lugansk, aflat la 25 de kilometri de graniţa cu Rusia, este extrem de volatilă din cauza numărul mare de arme pe care rebelii pro-ruşi îl deţin, cât şi din cauza cererilor pe care aceştia le-au emis.

"Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil", a afirmat, marţi, ministerul rus de Externe.

SBU a reţinut sâmbătă 15 separatişti care aveau asupra lor 300 de puşti de asalt, un lansator de grenade cât şi un număr mare de grenade şi explozibili. Conform declaraţiilor oficiale aceştia aveau de gând să le folosească pentru a captura sediul administrativ local şi pentru a ”speria populaţia”.

Forţele pro-Rusia, care se autodenumesc ”Garda din Lugansk”, au cerut un referendum pe tema federalizării Ucrainei şi introducerea oficială a limbii ruse ca a doua limbă oficială din ţară, conform purtătorului acestora de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe