Apărător kurd al drepturilor omului împuşcat mortal în Turcia

Un proemiment avocat kurd şi apărător al drepturilor omului a fost ucis în Turcia după ce a făcut o declaraţie de presă pentru promovarea păcii în oraşul Diyarbakir. Nu este clar pe moment cine a fost în spatele atacului.
Avocatul kurd Tahir Elci.
Avocatul kurd Tahir Elci. (Captură Foto)

Tahir Elci, şeful Baroului de Avocatură din Diyarbakir, a fost împuşcat în cap sâmbătă după ce a susţinut, împreună cu alţi avocaţi şi activişti, o declaraţie de presă pentru condamnarea violenţelor din regiune.

Critic al guvernului turc şi al militanţilor kurzi, Elci a susţinut un discurs în care a cerut încetarea luptelor dintre statul turc şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Câteva dintre ultimele sale cuvinte au fost: “Nu dorim arme, lupte şi operaţiuni militare în regiunea noastră.”

Sud-estul Turciei, majoritar kurd, a fost zguduit de violenţe de la suspendarea unui acord de încetare a focului şi a unui proces de pace între statul turc şi PKK în luna iulie.

Grupurile de tineret pro-PKK au ridicat baricade în mai multe oraşe din regiune, forţând statul turc să declare stări de urgenţă şi operaţiuni pentru menţinerea securităţii. Câteva sute de soldaţi, luptători PKK şi civili au fost ucişi în noile violenţe.

O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri turcă DHA prezintă o scenă în care au loc schimburi de focuri între poliţie şi un grup de atacatori necunoscuţi pe o stradă îngustă. Schimbul de focuri a avut loc după ce Elci şi alţii avocaţi şi activişti au livrat mesaje pro-pace în apropierea unei moschei locale care a fost afectată de violenţele anterioare.

Poliţiştii s-au întors apoi spre locul unde se afla Elci şi au tras mai multe runde de gloanţe în acea direcţie. Materialul video arată trupul neînsufleţit şi plin de sânge ale lui Elci zăcând pe jos.

Un poliţist a fost de asemenea ucis şi câteva persoane rănite. Guvernatorul din Diyarbakir a cerut impunerea unei stări de urgenţă, fiind aşteptate proteste răspândite după moartea lui Elci.

Nu a fost imediat clar cine a fost în spatele atacului, dar mass media turcă a citat martori ca afirmând că atacatorul avea barbă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe