Rulada dobrogeană de berbecuţ, hamsii, bere şi prăjituri maramureşene la târgul de la ASAS

Epoch Times România
03.07.2010

Ce-a de-a cincea ediţie a Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale aduce bucureştenilor, de vineri până duminică, plăcintă dobrogeană, rulada dobrogeană ,,Peştera" din pulpă de berbecuţ, hamsii şi scrumbie sărată, toate stropite cu un pahar de vin Pelin sau cu bere după o reţetă austriacă KlaussWies şi Driver.

De asemenea, producătorii maramureşeni de la Baguette Prod Impex au venit cu multe prăjituri de casă făcute după reţete tradiţionale. Prăjiturile de casă cu mac, nucă, brânză, mere sau cu creme de vanilie, cacao, ciocolată, caramel, cozonăceii, checurile, sărăţelele, bezelele pregătite de Gina Discălicău, au atras, de la deschidere, clienţi veniţi special să se răsfeţe cu astfel de bunătăţi.

"Am venit cu peste 40 de kilograme de prăjituri, cam cât am adus şi vândut săptămâna trecută. Toate sunt făcute cu ingrediente naturale, după reţete ştiute de la bunici, pe care le producem în laboratorul nostru din Baia Mare. Chiar dacă e o perioadă de criză, bucureştenii ne caută, au început să ne dea comenzi de la o săptămâna la alta, aducem diverse prăjituri pentru orice eveniment. Prăjiturile noastre sunt cu unt, cu nucă întreagă, fără adaos de pesmet, aşa că avem clienţi fideli şi in Cluj, în Baia Maie şi în Bucureşti", spune Gina Discălicău.

La standul cu roşii şi ardei gras al lui Mircea Bujor din comuna Dracea, Teleorman, clienţii îşi umpleau sacoşele de la primele ore. Roşiile din solariile proprii, cam 5.000 metri pătraţi, nu au îngrăşăminte, iar cele cultivate în câmp pe 10 hectare, sunt numai soiuri româneşti, Dacia şi Vidra. De altfel, împreună cu familia, copii şi fraţi, Mircea Bujor va începe din această toamnă să îşi valorifice producţia de roşii, ardei gras, castraveţi şi vinete în propria fabricuţă din comuna Dracea, conservele urmând să poarte eticheta ,,Bujor".

"Făbricuţa am cumpărat-o de la un italian, care la rândul lui o luase de la fostul CAP. Suntem pe ultima sută de metri cu autorizaţiile. Din toamnă dăm drumul la producţie şi sunt sigur că vom reuşi. Vom face vinete în sos de tomate, ceva ce nu veţi găsi decât la noi, conserve de mere rase, bulion, castraveciori. Vom veni şi cu aceste produse la târg. Pentru cine vine la noi în comună, la câmp, poate cumpăra roşii cu până la 40 la sută mai ieftine", ne asigură Mircea Bujor.

Iar cum la roşii nu poţi uita să pui o bucată de brânză, Ion Poponeci din Şirnia, judeţul Braşov, a venit şi de data aceasta cu mai multe sortimente făcute din laptele celor 140 de oi şi 14 vaci mulgătoare ale familiei.

Cu ochiul face şi pâniea pe vatră făcută de Camelia Năulea, la PinoPan, o mică unitate de producţie din Bucureşti specializată în produse de panificaţie de calitate, care nu conţin adaosuri de premix, amelioratori şi coloranţi, din reţete speciale sau tradiţionale.

"Lumea se uită neîncrezătoare când spun că sunt din Bucureşti, nu au încredere în ce se produce aici. Părinţii mei sunt din Ardeal şi unele reţete de pâine de ştiu de la ei. Mai mult, la PinoPan, este o afacere de familie, cu şapte angajaţi, unde facem cam 40 de sortimente de pâine, cam 500 de bucăţi pe zi. Le distribuim numai în magazinele de produse naturiste şi bio. Deocamdată doar în 10. Dar sper ca până la sfârşitul anului să am propriul meu magazin de desfacere", spune Camelia Năulea.

Pâinea bio, albă sau neagră, de 400 de grame costă 6 lei, la fel ca cea cu lapte, cea cu cartof la 500 de grame, 4 lei, dar nimeni nu va rezista să nu cumpere pâinicile cu ardei, la 50 de grame, sau cele din făină albă, la 100 de grame, care costa doar 50 de bani, iar gustul...E, aici e surpriza pe care v-a pregătit-o Camelia Năulea şi noi nu o dezvăluim.

"Într-o zi caldă, tocmai bună de ieşit în parc, la noi, bucureştenii pot cumpăra berea de tip Pilsen, un nou sortiment de bere, denumit Ploll - saloon pils. În prezent, se află în fază de testare la firma Martens, din Galaţi. Povestea acestei beri a început în anul 1888, atunci când Amelia Ploll, succesoarea lui Josef Ploll, anunţa în presa vremii lansarea unui nou sortiment de bere. Dar e mai bună băută, aici, lângă un peşte, sau o porţie de sarmale", ne spune Daniela Popa, reprezentantul firmei organizatoare, Media Link Business.

Producătorul gălăţean Martens a pregătit o nouă surpriză bucureştenilor - berea albă KlaussWies, fabricată după o reţetă tradiţională austriacă, precum şi berea fără alcool din must de malţ Driver. Aceasta este, de altfel, foarte apreciată de consumatorii de bere din ţările arabe, gălăţenii exportând în Egipt, Liban şi Emiratele Arabe.

"Marţi vom începe fabricarea unui nou sortiment de bere, cea pentru diabetici, cu aromă de măr. Sperăm să fie gata de ieşit în lume până vinerea viitoare, să-şi facă debutil la acest târg", a declarat pentru Agerpres, Cătălin Dina, coordonator vânzări la Martens.

De sâmbătă, un păstrăv prăjit cu usturoi şi mămăliguţă sau afumat poatee fi "înecat" acasă, sau în parcul de la Agronomie, într-un pahar de vin de la Domeniile Dealul Mare - Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Riesling, Fetească Albă, Muscat Ottonel.

Producătorii oferă sucuri pasteurizate, fără alte adaosuri (apă, zahăr, conservanţi) şi braga sau berea tradiţională din Galaţi. Sucul de mere "Vital" este produs în România, în Ardeal, la Bacia, judeţul Hunedoara, din mere româneşti de calitate.

Ca de obicei, producătorii de la îi îmbie pe bucureşteni cu brânzeturi, produse lactate sau preparate din carne de pasăre, vită ori porc, preparate după reţete de casă, cum ar fi cele din Maramureş. Producătorii din această zonă ne oferă salam de curcan, pastramă din piept de curcan sau crenvurşti şi parizer de curcan. Apoi, să nu uităm de sărmăluţe cu pasat şi plăcinta cu urda şi mărar din Maramureş, sau un desert dulce prăjituri cu mac, nucă cu mult rom şi cacao.

Unii producători - care sunt şi proprietari de pensiuni turistice - vor îmbia vizitatorii să petreacă o vacanţă la munte, în zona Branului sau a Maramureşului.

Evenimentul se desfăşoară în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" (ASAS) - Bd. Mărăşti nr. 61, sector 1, Bucureşti, de vineri până duminică, între orele 9 şi 18. Intrarea este liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor