Rovana Plumb (PSD): Sunt cinci priorităţi urgente de care trebuie să se ocupe noul ministru al Mediului

Epoch Times România
06.04.2012

Schimbarea ministrului Mediului este un simptom al deficienţelor grave care marchează funcţionarea coaliţiei guvernamentale, a declarat vineri europarlamentarul PSD, Rovana Plumb.

Aceasta i-a solicitat celui care se va ocupa în continuare de activitatea acestui minister, fie că este vorba de un nou ministru, fie că este vorba de premier, pe perioada sa de interimat la conducerea ministerului, să trateze cu maximă importanţă câteva priorităţi cu adevărat urgente în materie de mediu.

Rovana Plumb a arătat că este vorba despre "cinci urgenţe, ignorate sistematic până acum": schimbările climatice, realizarea unui inventar al resurselor naţionale, adoptarea unei Strategii şi a unui Plan Naţional de gestionare a deşeurilor, accelerarea racordării locuinţelor la reţelele de canalizare şi alimentare cu apă potabilă şi adoptarea unei Strategii şi a unui Plan Naţional de gestionare a deşeurilor

"România este singurul stat European în care Registrul Naţional este blocat de peste patru luni şi de aceea se impun măsuri urgente pentru operaţionalizarea Registrului Naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră (exemplu: susţinerea instituţională a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului care este şi Administratorul Registrului). În cifre, aceste pierderi înseamnă peste 1 miliard de euro prin scăderea valorii de piaţă a certificatelor şi încă 600 milioane de euro prin suspendarea la tranzacţionare!", a motivat europarlamentarul PSD, într-un comunicat remis AGERPRES.

Rovana Plumb a pledat totodată pentru realizarea unui inventar al resurselor naţionale, de către un institut independent, precum şi o Strategie clară de protejare a acestora şi de valorificare eficientă a lor conform cu obiectivele "Foii de parcurs pentru o Europă eficientă din punct de vedere a utilizării resurselor" şi cu interesul naţional al României.

"Statul român nu are, în acest moment, o strategie naţională privind valorificarea eficientă şi protejarea resurselor minerale şi naturale, care trebuie să facă parte din strategia privind siguranţa naţională. În lipsa acestei strategii, este posibilă frenezia din prezent a vânzării pe bucăţi, la preţuri infime, a resurselor României!", a adăugat ea.

Eurodeputata a mai atras atenţia că România nu are un Plan Naţional de Gestionare a Deşeurilor, vechiul plan expirând în 2009 şi a adăugat că domeniile "verzi" reprezintă viitorul, prin dezvoltarea de capacităţi de producţie pentru energie din surse regenerabile şi favorizarea investiţiilor în noile tehnologii, având un potenţial uriaş de creare de locuri de muncă, ce ar putea reprezenta o soluţie extrem de importantă pentru România în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor