Rosneft iese brusc din Venezuela, după impunerea sancţiunilor americane

Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)
A.P.
29.03.2020

În ultimele săptămâni, Kremlinul a arătat că este dispus să ia măsuri drastice de apărare în faţa sancţiunilor impuse de Washington, folosind faptul că SUA este preocupată de explozia focarului de epidemie şi devine mai vulnerabilă din cauza ameninţării coronavirusului.

Sâmbătă, Rosneft a anunţat că şi-a vândut toate activele petroliere din Venezuela unei entităţi de stat ruse, fără să dezvăluie numele acesteia. "Guvernul Federaţiei Ruse a achiziţionat active din Venezuela de la Rosneft. O companie deţinută 100% de Federaţia Rusă a devenit proprietarul", a declarat TASS din Rusia.

O declaraţie a companiei a inclus această măsură ca fiind cheia pentru protejarea intereselor "acţionarilor" într-un moment în care administraţia Trump creşte presiunea asupra lui Maduro şi a entităţilor externe care încă fac afaceri cu Caracasul preşedintelui Maduro.

S-a raportat pe scară largă că Rosneft a explorat opţiunile de ieşire încă de la începutul anului 2019, când activele venezuelene au continuat să piardă rapid bani, ceea ce duce la agravarea condiţiilor actuale de exploatare.

"Ca urmare a acordului încheiat, toate activele şi operaţiunile de tranzacţionare ale Rosneft în Venezuela şi / sau conectate cu Venezuela vor fi eliminate sau lichidate", a spus Rosneft.

Joi, Casa Albă a mers până acolo încât a promis 15 milioane USD pentru capul lui Maduro şi a cercului său intern, acuzându-i de trafic de droguri, pe fondul acuzaţiilor aduse împotriva a ceea ce Washingtonul consideră că este o vastă întreprindere infracţională, un narco-stat.

Se pare că Rosneft a luat notă de disponibilitatea lui Trump de a-şi întări războiul economic asupra Venezuelei, chiar şi în momentul în care Statele Unite este pe primul loc în lumea liberă în ceea ce priveşte numărul cazurilor de coronavirus confirmate, astfel încât pandemia pare să ameninţe să decimeze o economie încă în „pauză” şi cu o incertitudine extremă încă la orizont.

La jumătatea lunii februarie, SUA a impus noi sancţiuni împotriva Rosneft Trading SA, o unitate a Rosneft, şi împotriva executivului companiei, Didier Casimiro, acuzând-o că este „primul vinovat” pentru sustragerea de la sancţiunile impuse asupra guvernului lui Maduro.

Bloomberg a observat că „lupta pentru Venezuela este parte a unui război geopolitic mult mai mare între Trump şi Vladimir Putin, ambii apelând la ţiţei ca vector al agresiunii”.

Potrivit Bloomberg, ambasadorul Rusiei în Venezuela, Serghei Melik-Magdasarov, a afirmat: „Nu vă faceţi griji! Este vorba despre bunurile Rosneft transferate direct guvernului rus. Continuăm să mergem înainte!”.

Activele includ participaţiile companiei Rosneft în acţionariatul companiilor locale Petromonagas, Petroperija, Boqueron, Petromiranda şi Petrovictoria, precum şi unităţile de servicii petroliere şi comerciale.

Federaţia Rusă controlează Rosneft cu puţin peste 50% dintre acţiunile sale, în timp ce BP Plc este al doilea cel mai mare acţionar cu 19,75%, iar QH Oil Investments din Qatar deţine 18,93%.

Poziţia Rosneft este aceea că sancţiunile americane sunt ilegale şi că operaţiunile sale în Venezuela sunt de natură comercială, nu politică, după ce în lunile anterioare cooperarea companiei cu PDVSA - gigantul petrolier de stat al Venezuelei - a devenit un „secret cunoscut de toată lumea”.

Rosneft este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai PDVSA, fiind crucială pentru menţinerea economiei statului socialist pe care Washingtonul încearcă să-l scufunde pentru a pune capăt regimului socialist care a ruinat economia venezueleană şi a generat tensiuni în America Latină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor