Românii vor putea circula maxim 3 luni cu autovehiculele personale înmatriculate în alte ţări
Cetăţenii români care cumpără autovehicule înmatriculate în alte state vor putea să circule cu ele pe teritoriul României maximum 90 de zile pe an, de la data înscrisă în actul de vânzare-cumpărare, se prevede într-un proiect aprobat marţi de Executiv şi trimis la Parlament spre adoptare.
Comisarul şef Lucian Diniţă, directorul direcţiei rutiere din cadrul IGPR, a explicat într-o conferină de presă, la Palatul Victoria, că autovehiculele înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule maximum 90 de zile(an pe teritoriul României, de la momentul în care cetăţeanul român intră în posesia actului de proprietate al autovehiculului, respectiv a actului de vânzare-cumpărare.
„După această perioadă de 90 de zile, Poliţia Rutieră va reţine certificatul de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare”, a precizat Diniţă. În plus, proprietarul riscă între 8 şi 21 puncte amendă, echivalentul unor sume cuprinse între 560 lei şi 1.470 lei.
Comisarul şef a precizat că nu este problema Poliţiei Române dacă proprietarul circulă sau nu în primele trei luni de la achiziţionarea autovehiculului, precizând că data de la care se calculează termenul de 90 de zile este actul de vânzare-cumpărare.
În ceea ce priveşte autovehiculele aflate în prezent în circulaţie, acestea vor putea să circule 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de guvern de marţi şi va fi transmis către Parlament, cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în procedură de urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În actul normativ amintit se propune ca „autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România, să poată circula pe drumurile publice decât pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii”.
De la această regulă vor fi exceptate autovehiculele înmatriculate pe numele cetăţenilor străini care le conduc în România, ca şi autovehiculele utilizate în baza unui contract de leasing. De asemenea, noile prevederi nu vor fi aplicate pentru autovehiculele cu care se efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere. Autovehiculele conduse de persoane fizice aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele pe numele cărora sunt înmatriculate acestea vor fi de asemenea exceptate de la noile reguli.
În prezent, peste 45.000 de autovehicule înmatriculate în alte state circulă pe teritoriul României, dintre care aproximativ 19.800 sunt înmatriculate în Bulgaria.