Românii vaccinaţi anti-Covid nu vor mai fi plasaţi în carantină dacă intră în contact direct cu persoane infectate

Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă (facebook.com/guv.ro)
Andrei Popescu
13.01.2021

Românii care vor fi vaccinaţi anti-Covid nu vor mai trebui să stea în carantină timp de 14 zile dacă intră în contact direct cu o persoană infectată, a anunţat Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În plus, şeful campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, pe data de 15 ianuarie, începe etapa a doua a campaniei şi că, până atunci, va fi operaţionalizată platforma unde se vor putea programa cetăţenii pentru a primi dozele de vaccin.

“Nu se schimbă definiţia de caz. Întrebarea este legată de definiţia contactului direct şi măsurile care vor fi aplicate. Evident, luăm în calcul atunci când o să se întâmple acest lucru, pe măsură ce populaţia devine vaccinată în procent important. Este mai mult decât logic ca o persoană vaccinată şi sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată. Sigur că, în acest mod, se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”, a afirmat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, la sediul Guvernului, fiind întrebată cum vor fi administrate situaţiile în care persoane care şi-au luat ambele doze de vaccin intră în contact direct prelungit cu persoane depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a susţinut, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către cei care s-au vaccinat este “substanţial scăzut”.

“Riscul este mai mult teoretic, având în vedere că persoanele vaccinate cu cele două doze la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului au răspuns imun protector. Din acest punct de vedere, poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-faringelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanţial scăzut, nu ne aşteptăm să existe aceste situaţii”, a menţionat medicul militar.

De asemenea, Gheorghiţă a mai anunţat că, începând cu vineri, 15 ianuarie, va începe cea de-a doua etapă a Strategiei de vaccinare.

“În momentul de faţă, se administrează vaccin anti-covid în circa 235 de centre destinate unităţilor medicale, lucrătorilor din sistemul medical şi social. Pentru etapa a II-a, vor fi operaţionalizate 750 de centre, care vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, unde se va putea asigura o capacitate maximă de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi”, a adăugat medicul.

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi incluse în etapa a doua, este vorba de: persoanele cu vârstă de peste 65 de ani; persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, diagnosticate cu diabet zaharat, cu obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli cronice renale, boli pulmonare cronice, persoane cu afecţiuni oncologice, boli autoimune; persoanele cu imunodepresii, inclusiv persoanele cu infecţie HIV/SIDA; persoanele care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale.

Valeriu Gheorghiţă a mai transmis că platforma unde se vor putea înscrie cetăţenii va fi gata pe 15 ianuarie, adăugând că, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie, prin serviciile de call center (existând un număr unic la nivel naţional: 021.414.44.25), prin Direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care îşi pot face cont şi să înscrie până la maxim 10 persoane din familie.

“Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, sub vârsta de 65 de ani, programarea se face prin medicul de familie. Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare, individual, prin serviciul de call center, pe pagina web, prin Direcţia de asistenţă socială sau, la fel, prin intermediul aparţinătorilor. Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se face prin angajator. Beneficiarul poate să îşi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, oferă o libertate în a alege centrul şi ziua la care vrei să te vaccinezi”, a conchis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor