Românii s-au răzgândit: Nyiro va fi reînhumat la Odorheiu Secuiesc
alte articole
Autorităţile de la Bucureşti au cedat până la urmă presiunilor venite din Ungaria şi au permis – cu anumite condiţii – reînhumarea poetului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc. Ceremonia va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, după precizează Ambasada Ungariei la Bucureşti."Organizatorii înţeleg faptul că partea română nu este de acord cu programul reînmormântării cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul şi au renunţat la mai multe evenimente. Partea maghiară cere părţii române să respecte principiile de bază ale moralei creştine. Organizatorii speră că partea română acceptă că evenimentul este un act de pioşenie, în cursul căruia totul se va desfăşura conform legislaţiei româneşti. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice împotriva României, numai vor ca, conform ultimei dorinţe a lui Nyírő József, el să se odihnească în pământul din care s-a născut", se arată într-o precizare transmisă de Ambasada Ungariei la Bucureşti. De asemenea, se subliniază că "prin definiţie, orice înmormântare sau reînmormântare, deci şi cea a lui Nyírő József va fi una privată". "Organizatorii nu au emis invitaţii de participare pentru nimeni, vor participa toţi cei care au stimă pentru scriitorul Nyírő József".
Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat că Parlamentul Ungariei a găsit o "cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română", dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere "detalii tehnice" despre eveniment.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma că "ţelurile politice" ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade pentru ca acesta a făcut parte din Garda de Fier. "Ţelurile politice ale lui Nyiro Jozsef trebuie despărţite de activitatea scriitoricească. În România, şi în momentul de faţă, mai multe şcoli poartă numele lui Nyiro Jozsef, înseamnă că organele abilitate nu au pus nicio piedică şi au fost capabile să facă această distincţie între scriitorul Nyiro şi politicianul Nyiro. Asta este o normalitate. Şi eu am pe rafturi volume de Mircea Eliade şi nu le-am aruncat la coşul de gunoi pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier. Domnul Nyiro nu mai trăieşte din 1953, de atunci a trecut multă vreme, probabil că a fost judecat de Dumnezeu de atunci şi treaba noastră este să ţinem cont de testamentul lui Nyiro şi să-l aducem acasă, în pământul natal", a spus Kover.
Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele. În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta ("Magyar Ero" şi "Magyar Ünnep"). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Şopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia "Coroana Corvin", înfiinţată de către Miklos Horthy.
Iniţial, MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Mai mult, s-a spus chiar că CFR a primit ordine să nu lase să intre în România trenul în care s-ar afla rămăşiţele pământeşti ale poetului maghiar, dar până la urmă se pare că autorităţie de la Bucureşti au cedat.