Românii, primii la muncă şi printre ultimii la zile libere şi concediu din UE

Lucrari in zona fântânii de la Piaţa Universităţii, ridicarea mobilierului urban de către muncitorii ALPAB. (Fotografii realizate de Grupul SOS Fântâna)
Lucrari in zona fântânii de la Piaţa Universităţii, ridicarea mobilierului urban de către muncitorii ALPAB. (Fotografii realizate de Grupul SOS Fântâna) (Grupul SOS Fântâna)

Conform datelor centralizate la nivelul UE, angajaţii cu normă întreagă din România au avut anul trecut cea mai lungă săptămână de lucru din uniune, de 41,3 ore în medie, la fel ca în 2010. Totodată, la zile libere în sărbători legale au fost ultimii în top, iar la zile de concediu plătit au ocupat penultima poziţie la nivel european.

În UE, media săptămânii de lucru este de 39,7 ore, iar în zona euro - de 39,5 ore.

Trebuie specificat că orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.

Românii sunt urmaţi în clasament de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia şi Marea Britanie (ambele 40,5), Austria şi Bulgaria (ambele 40,3), Cehia şi Polonia (ambele 40,2), potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound).

La polul opus, se situează finlandezii, cu 37,8 ore, care lucrează cu 3,5 ore pe săptămână, sau cu 4,5 săptămâni pe an, mai puţin decât românii.

În România, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână, maxim în UE, şi identic cu cel din Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg şi Malta.

Francezii ocupă ultimul loc în UE, cu 35,6 ore, la fel ca în raportul pentru anul 2010.

De asemenea, România se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile.

Pe ultimul loc în acest top, cu câte 20 de zile, se află 10 ţări, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru şi Belgia.

Cele mai lungi concedii, de câte 30 de zile, le-au avut anul trecut germanii, francezii şi danezii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne