Românii plătesc indemnizaţii de revoluţionari pentru 300 de securişti, miliţieni şi colaboratori
300 de securişti, miliţieni şi colaboratori cu hotărâri definitive în instanţă, prin care au fost declaraţi colaboratori sau lucrători ai Securităţii, beneficiază de certificate şi indemnizaţii de revoluţionar. Lista completă a acestora a fost întocmită şi publicată de USR, cu sprijinul Germinei Nagâţ, membru în Colegiul CNSAS, pe platforma "Comunitatea Liberală 1848".
Potrivit USR, mai mult de 1.400 de români au murit la Revoluţie, victime ale diversiunilor organizate de către securişti. În 2004, statul român a decis că victimele şi urmaşii Revoluţiei merită o compensare şi a fost adoptată, astfel, Legea Recunoştinţei (nr. 341/2004), prin care se recunosc meritele celor aflaţi pe baricade în decembrie 1989.
"Ceea ce iniţial a fost un demers legitim şi larg acceptat – reparaţii morale şi ajutor material pentru victimele directe, autentice, ale zilelor sângeroase din decembrie – a devenit, ulterior, o afacere pe banii statului cu certificate false şi anchete penale pentru şefii Secretariatului pentru Revoluţie. Aşa am ajuns ca lista 'luptătorilor cu rol determinant' la Revoluţie să includă foşti colaboratori şi lucrători ai structurilor de Securitate de dinainte de 1989. Deloc întâmplător, această categorie beneficiază de o sumă de beneficii, printre care o indemnizaţie lunară de până la 3.000 de lei, prioritate în asigurarea locuinţei din fondul social, scutiri de plata taxelor, impozitelor pentru locuinţă, teren aferent şi autoturism, precum şi pensionare cu 5 ani înaintea de împlinirea vârstei standard", a arătat USR.
Falsă vitejie
"Numeroase personalităţi şi oameni simpli au participat la Revoluţia din 1989 fără să pretindă un certificat de revoluţionar. Spre deosebire de ei, câteva mii de ticăloşi văd în certificatele Revoluţiei doar o căpătuială meschină, ce va fi transmisă nepoţilor ca acte de falsă vitejie. Considerăm că avem un imperativ moral de a sprijini victimele şi urmaşii victimelor reale ale Revoluţiei, însă la fel de important este să nu maculăm memoria celor căzuţi în decembrie 1989 prin recompensarea frauduloasă a falşilor revoluţionari. Este fix în pixul lui Ciolacu, în calitate de premier şi preşedinte al PSD, modificarea nedreptăţii prevăzute în legea 341/2004 şi retragerea certificatelor miliţienilor securişti de la Revoluţie", a declarat fostul ministru USR Cristian Ghinea.
USR a atras atenţia că sunt mii de oameni, unii foarte tineri, care au fost în stradă în zilele lui decembrie 1989 şi care au protestat pentru căderea comunismului.
Una dintre aceste tinere este Nicoleta Giurcanu, arestată, reţinută şi maltratată la Revoluţie, când avea doar 14 ani. Ea mărturiseşte: "Este dureros pentru că unul dintre torţionarii mei de la Secţia 14 beneficiază de indemnizaţie de revoluţionar, iar el, pur şi simplu, la momentul ăla tortura şi bătea manifestanţii din noaptea de 21 decembrie. Ce pot să spun? Eu, un copil de 14 ani, îl băteam pe el în garajul Secţiei 14 sau el mă bătea pe mine? Cine e victima şi cine e călăul?".
Ancheta integrală şi lista celor 300 de colaboratori ai securităţii ca poliţie politică poate fi accesată la următorul link.
Mărturia Nicoletei Giurcanu şi detalii despre această nedreptate aici.