România va oferi Turciei expertiză în negocierile de aderare la UE

(photos.com)
Epoch Times România
04.04.2012

România şi Turcia au semnat miercuri, la Bucureşti, un memorandum de înţelegere în domeniul afacerilor europene prin care Bucureştiul va împărtăşi Turciei din experienţa sa în negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Memorandumul a fost semnat de ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, reprezentând Guvernul României, şi de ministrul pentru afaceri europene, Egemen Bağış, din partea Executivului de la Ankara.

Iniţiat de partea română în 2010, memorandumul a fost integrat exerciţiului de cooperare consolidată între cele două state în baza Parteneriatului Strategic româno-turc semnat în decembrie 2011, cu ocazia vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Turcia.

Potrivit memorandumului, România va împărtăşi Turciei din experienţa sa în negocierea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în ceea ce priveşte alinierea la legislaţia comunitară. În acest scop, va fi constituit un comitet de coordonare, care va monitoriza şi evalua punerea în aplicare a prevederilor memorandumului şi, dacă va fi necesar, va propune noi mijloace de cooperare. Vor fi efectuate schimburi de experţi, cursuri pe teme europene, consultări pe proiecte de acte legislative, vizite de studiu, seminarii şi conferinţe. Totodată, vor fi elaborate şi promovate proiecte şi programe comune.

”Procesul de aderare la UE se face pas cu pas, cu o pregătire intensă, în toate domeniile, iar România poate sprijini acest proces”, a declarat ministrul Leonard Orban, la ceremonia de semnare.

”România sprijină o politică a pentru statele care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini criteriile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aşadar, ţara noastră susţine demersurile Turciei de integrare europeană, urmărind, totodată, îndeplinirea de către aceasta a criteriilor de aderare convenite", a mai spus ministrul român al afacerilor europene.

”Deschiderea negocierilor este punctul de plecare pentru un proces de durată, care presupune transformări structurale profunde, de multe ori acceptate cu dificultate de opinia publică”, a punctat Leonard Orban, care a adăugat că autorităţile române sunt conştiente ”de rolul pe care Turcia îl poate juca pentru securitatea şi prosperitatea UE”.

România şi Turcia au foarte multe lucruri în comun şi ”una dintre pasiunile comune o reprezintă fotbalul”, a precizat ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bağış, care a comparat memorandumul semnat între Bucureşti şi Ankara cu ”un gol marcat de Hagi într-un meci de 90 de minute”.

Oficialul turc a mai spus că România este ”unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai aderării” ţării sale la UE.

Totodată, Egemen Bağış a anunţat că l-a invitat pe ”prietenul Leonard” în Turcia, oficialul român urmând să facă o vizită la Ankara în septembrie sau octombrie.

După semnarea memorandumului, ministrul turc al afacerilor europene a avut o întrevedere şi cu ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale şi au exprimat interesul comun pentru consolidarea acestora prin implementarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia.

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii aprofundat privind perspectiva europeană a Turciei, partea română reiterând susţinerea României în procesul de aderare a Turciei la UE.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat şi teme de actualitate de pe agenda regională şi internaţională. Cristian Diaconescu şi Egemen Bağış au reconfirmat necesitatea susţinerii în continuare a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii în zonă. De asemenea, au fost discutate evoluţiile recente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, potrivit unui comunicat al MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor