Oficial turc despre aderarea ţării sale la UE: Nu mor caii, când vor câinii
Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bağış, a declarat miercuri la Bucureşti că, în momentul de faţă, UE are mai multă nevoie de Turcia, decât invers, şi a caracterizat relaţia dintre Ankara şi Bruxelles folosind „un frumos” proverb românesc: Nu mor caii, când vor câinii.
În legătură cu problemele pe care Turcia le întâmpină în negocierile de aderare la UE, Egemen Bağış a declarat că nu ţările europene îngreunează aceste negocieri, ci unii politicieni.
”Nu pot să spun că în cadrul UE există vreo ţară care să poată împiedica Turcia să adere la uniune. Există numai oameni politici. Şi mai ştim foarte bine că scopul acelor oameni politici nu are legătură nici cu UE, nici cu ţara lor, ci este direct legat de o perioadă de campanie electorală”, a declarat oficialul turc, după o întrevedere cu ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
”Turcia a manifestat multă răbdare şi a aşteptat 45 de ani pentru a începe negocierile în vederea aderării. Nevoia Turciei de aderare la Uniunea Europeană scade cu fiecare zi ce trece, în timp ce nevoia UE de Turcia creşte cu fiecare zi ce trece. Românii au un proverb foarte frumos care spune că nu mor caii, când vor câinii ”, a subliniat ministrul turc al afacerilor europene, care este şi negociatorul-şef al Turciei cu UE.
În apărarea declaraţiilor sale, Egemen Bağış a venit cu cifre ”pragmatice”. ”Una dintre problemele de astăzi ale UE este criza economică. Turcia a demonstrat că este una dintre cele mai dinamice economii ale lumii, cu o creştere de 8,9% anul acesta şi 8,5% anul trecut (...) O altă problemă a UE o reprezintă îmbătrânirea populaţiei, în timp ce media de vârstă în Turcia este de 28 de ani, deci Turcia dispune de o populaţie tânără şi dinamică”, a punctat oficialul de la Ankara.
Egemen Bağış crede că Turcia poate contribui la valorile UE venind cu tradiţiile şi cultura ei islamică.
”Scopul creării UE este unul pacifist, iar Turcia nu vine decât să adauge la acesta cultura ei islamică şi tradiţiile ei. UE se confruntă în continuare cu diverse probleme precum terorismul, dorinţa de autonomie a anumitor regiuni, în timp ce Turcia dispune de o armată deosebit de puternică şi de bine pregătită”, a explicat ministrul turc al afacerilor europene.
Negociatorul-şef al Turciei cu UE a mai precizat că ”problema cipriotă nu a reprezentat o problemă pentru aderarea Ciprului la UE, dar când vine vorba de Turcia primul lucru la care se face referire este chestiunea cipriotă”.
Totodată, oficialul turc a reamintit faptul că ”în ultimii cinci ani, Turcia nu a fost niciodată invitată la o reuniune la nivel înalt a UE, deşi era ţară candidată, în momentul în care erau şi România şi Bulgaria” şi a precizat că este ”mâhnit” de faptul că unele declaraţii ale oficialilor de la Ankara sunt considerate ”agresive” la Bruxelles.