RISE Project: Jurnalistă de investigaţii, arestată pe nedrept în Baku

Khadija Ismayilova, jurnalistă azeră.
Khadija Ismayilova, jurnalistă azeră. (Captură.)

Jurnalista de investigaţii Khadija Ismayilova, reporter la OCCRP, organizaţie parteneră a RISE Project cât şi la Europa Liberă, a fost reţinută de autorităţile de la Baku, Azerbadjian, în cadrul unei operaţiuni judiciare catalogată drept o hărţuire a Guvernului azer, potrivit Riseproject.ro.

Ismaylova, autorul unei serii de investigaţii privitoare la afacerile familiei preşedintelui azer, Ilham Aliyev, este acuzată de poliţie că a adus un jurnalist în situaţia de a se sinucide. Acesta, colaborator la Radio Europa Liberă, ca şi Khadija, susţine că ea şi-ar fi convins şefii să renunţe la serviciile lui jurnalistice.

Jurnalista a fost adusă joi în faţa instanţei de judecată şi riscă să fie reţinută pe o perioadă de două luni pe parcursul procesului propriu-zis. Dacă va fi găsită vinovată de acuzaţia care i se aduce, aceasta poate primi o sentinţă cu închisoarea între trei şi şapte ani.

Drew Sullivan, redactorul şef al OCCRP, a luat poziţie faţă de intervenţia autorităţilor din Baku, catalogând arestarea colegei sale drept o escaladare a hărţuirilor din partea guvernului azer.

”Totul arată şi pare a fi o escaladare a hărţuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer să manifeste toleranţă faţă de jurnalismul de investigaţie şi să o elibereze pe Khadija, ca şi pe ceilalţi care sunt deţinuţi pe nedrept”, a declarat Sullivan.

Considerând că acţiunile judiciare împotriva Khadijiei sunt doar o încercare de o intimida, RISE Project, OCCRP şi reţeaua globală a jurnaliştilor de investigaţie au solicitat Guvernului de la Baku să o elibereze imediat pe Khadija şi să o lase să-şi facă munca de jurnalist.

Khadija Ismayilova, acuzată şi într-un alt proces pentru că ar fi publicat informaţii cu caracter de secret de stat, a fost pusă de către autorităţile azere sub interdicţia de părăsi ţara.

În ultima perioadă, jurnalista de investigaţii a relatat despre afacerile din industria de telefonie mobilă a ţării, scoţând la lumină implicarea fiicelor preşedintelui în aceste afaceri. De asemenea, Khadija a redactat mai multe materiale privitoare la corupţia din industria construcţiilor şi a mineritului aurifer dar şi structurile obscure de tip offshore, folosite de oamenii apropiaţi preşedintelui azer pentru a acapara o bună parte din economia Azerbaidjanului.