Organizatorii Jocurilor din Baku învinuiesc guvernul pentru suprimarea mass mediei

Artificii în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene din capitala azeră Baku, 12 iunie 2015.
Artificii în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene din capitala azeră Baku, 12 iunie 2015. (Captură Foto)

Cuvântul final privind prezenţa jurnaliştilor străini la ediţia inaugurală a Jocurilor Europene din Baku aparţine guvernului azer şi nu organizatorilor acestui eveniment, au declarat sâmbătă oficialii azeri, conform Business Insider.

Interdicţia aplicată unui jurnalist renumit de la ziarul britanic The Guardian – care urma sa zboare în Baku vineri – a cauzat nemulţumiri, dar ministrul azer al sporturilor Azad Rahimov a declarat că nu este un caz izolat.

“Comitetul de Organizare a Jocurilor Europene din Baku (COJEB) a emis acreditare pentru peste 1.500 de jurnalişti”, a declarat Rahimov.

“Noi doar emitem acreditările. Guvernul are dreptul de a aproba sau refuza o acreditare. De exemplu, fără permisiunea oficialilor din Baku nimeni nu are dreptul să viziteze teritoriile ocupate (Nagorno-Karabah). Bineînţeles, interdicţia asupra vizitelor în Nagorno-Karabah va fi ridicată după ce conflictul va fi rezolvat.

“Trei dintre cei care ne-au trimis cererile pentru acreditare, nu le-au primit din acest motiv. În cazul altor jurnalişti ar putea fi o mulţime de motive şi noi nu întrebăm care sunt motivele. Noi oferim acreditările după o decizie din partea guvernului.”

Azerbaidjan şi Armenia se află încă într-o stare de conflict după războiul sângeros de la începutul anilor 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Etnicii armeni separatişti susţinuţi de Erevan au preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah în timpul conflictului din anii 1990, care s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi.

În ciuda anilor de negocieri, cele două ţări nu au semnat un acord final de pace după ce au încheiat un armistiţiu firav în 1994, iar ciocnirile s-au intensificat în ultimul an de-a lungul liniei de front din Karabah. Regiunea populată predominant de armeni este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, adaugă Business Insider.

Directorul executiv pentru Jocurile Europene, Simon Clegg, care a marginalizat întrebările legate de drepturile omului înaintea evenimentului, susţinând că nu este de competenţa sa să discute despre acest subiect, a declarat că se ocupă personal de cazul oricărui jurnalist căruia i s-a refuzat intrarea în ţară.

“COJEB s-a adresat autorităţilor competente în legătiră cu fiecare membru al mass mediei căruia i-a fost refuzată intrarea în ţară”, a declarat Clegg.

Cea mai proeminentă jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan, Khadija Ismailova, a declarat că ţara sa se află “în mijlocul unei crize a drepturilor omului”.

Într-o scrisoare trimisă din închisoare şi publicată în 12 iunie de ziarul The New York Times, Ismailova, care colaborează cu RFE/RL, a cerut comunităţii internaţionale să nu lase guvernul azer să devieze atenţia lumii de la abuzurile şi încălcările drepturilor omului comise în această ţară.

Guvernul azer susţine că este vorba de o cruciadă media pentru a discredita Jocurile, adăugând că ziarul The Guardian şi BBC fac parte dintr-o astfel de presupusă campanie de discreditare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.