România şi SUA au înfiinţat un grup de lucru pe probleme consulare, anunţă Cristian Diaconescu
Ministrul român de externe Cristian Diaconescu şi secretarul american de stat Hillary Clinton au format un grup de lucru pe probleme consulare, în aşa fel încât România şi SUA să primească "clarificări reciproce privine aşteptările reciproce" în legătură cu vizele.
"Este prima dată când partea americană acceptă o astfel de organizare şi cred că este un semnal încurajator", a declarat Diaconescu într-o intervenţie la Realitatea TV, după o întâlnire bilaterală cu omologul său american.
Şeful diplomaţiei române a precizat că, în Statele Unite este în proces de modificare legislaţia privind vizele, dar a avertizat că, şi în cazul acestei modificări, rata de respingere a vizelor este foarte ridicată în cazul României.
La sfârşitul lunii mai a anului trecut, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuz a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite.
Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, "ar putea avea o implicaţie pozitivă" asupra participării României la programul Visa Waiver.
În prezent, pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver - prin care este eliminată obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize de intrare în SUA - ia în calcul, ca principal criteriu, rata respingerii solicitărilor de viză formulate de cetăţenii respectivei ţări. Rata de respingere a vizelor nu trebuie să depăşească 3%.
Conform ultimelor date publicate de Departamentul de Stat la sfârşitul anului 2011, România a avut în anul fiscal 2011 o rată de respingere de 22,4 %. Rata confirmă o tendinţă uşor descendentă înregistrată în ultimii ani (26,3% în 2009, 24,8% în 2010) a acestui indicator esenţial pentru accesul României în programul Visa Waiver.
România, Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele ţări UE care în prezent nu sunt incluse în Visa Waiver.