Igor Corman a solicitat UE să iniţieze procesului de aderare a Moldovei

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a solicitat astăzi statelor membre UE, în cadrul Conferinţei Preşedinţilor Parlamentelor ţărilor membre ale Uniunii Europene, să iniţieze planificarea procesului de aderare a Republicii Moldova şi a altor ţări ale Parteneriatului Estic, în semn de recunoaştere a rezultatelor eforturilor de integrare europeană, a relatat pentru Moldpres Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)
Ana Chitoroagă
08.04.2014

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a solicitat astăzi statelor membre UE, în cadrul Conferinţei Preşedinţilor Parlamentelor ţărilor membre ale Uniunii Europene, să iniţieze planificarea procesului de aderare a Republicii Moldova şi a altor ţări ale Parteneriatului Estic, în semn de recunoaştere a rezultatelor eforturilor de integrare europeană, a relatat pentru Moldpres Direcţia de comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În discursul său adresat participanţilor la conferinţă, Igor Corman a menţionat că propunerea de asociere la UE a fost o iniţiativă constructivă în momentul lansării Parteneriatului Estic în 2009.

”Recent, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat decizia despre abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, care vor putea circula liber în spaţiul Schengen începând cu 28 aprilie. Desigur că ne dorim ca şi alte ţări care fac parte din Parlamentul European să urmeze acelaşi drum şi să obţină aceleaşi rezultate”, a declarat speaker-ul.

Între timp, Republica Moldova a obţinut progrese notabile privind armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară şi a implementat reforme în mai multe domenii importante pentru ţară.

„Cred că a venit timpul să fie recunoscută perspectiva europeană pentru ţări ca Republica Moldova, care s-au angajat plenar şi constant în procesul de integrare europeană”, a afirmat Igor Corman, specificând că oferirea unei perspective clare de aderare la UE va contribui la consolidarea forţelor progresiste şi proeuropene din ţară.

Într-o altă ordine de idei, preşedintele Parlamentului a declarat că Republica Moldova este foarte îngrijorată de evoluţiile din regiune, în special, de conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, încălcarea frontierelor, posibilitatea extinderii separatismului şi alte riscuri de natură economică, comercială şi umană.

„Confruntându-ne cu situaţii tot mai complexe, menţinerea stabilităţii în regiune devine şi mai mult o responsabilitate comună”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Igor Corman a optat pentru o abordare orientată spre cooperare şi fără confruntări, în scopul depăşirii situaţiei complicate din regiune, menţionând că Republica Moldova este interesată să dezvolte relaţii bune atât cu Ucraina, cât şi cu Federaţia Rusă.

„A impune cuiva să aleagă între Vest şi Est nu este corect. Regiunea noastră se află atât în Vest, cât şi în Est, iar acest lucru presupune o abordare cooperantă, fără confruntări”, a subliniat preşedintele Parlamentului.

Şeful Legislativului a reafirmat determinarea Republicii Moldova de a-şi consolida relaţiile cu Uniunea Europeană, subliniind că integrarea europeană este piatra de temelie a eforturilor autorităţilor de a moderniza ţara şi de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor.

„Nu există alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova în baza modelului european”, a menţionat preşedintele Parlamentului. Integrarea europeană nu este o opţiune, ci o necesitate. Este în puterile noastre să construim acest viitor şi aşa vom face, dar avem nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul partenerilor noştri”, a remarcat Igor Corman.

Tot astăzi, cu prilejul participării la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor ţărilor membre ale UE, Igor Corman a avut întrevederi cu Mareşalul Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz şi Preşedinţii Camerelor Deputaţilor din Parlamentele Cehiei şi României, Jan Hamacek şi Valeriu Ştefan Zgonea.

De asemenea, duminică, 6 aprilie curent, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele Radei Supreme, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte ale relaţiilor bilaterale şi situaţia din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor