România pe cale să se mai polueze puţin, pentru extinderea unor cariere de cărbune

(photos.com)

Şase organizaţii de mediu contestă alocarea a 3,3 milioane de euro din bugetul statului pentru exproprieri şi extinderi de cariere de cărbune.

Greenpeace România şi organizaţiile Miningwatch, Terra Milleniul Trei, Bankwatch România, 2Celsius şi Efectul Fluture au solicitat joi Guvernului României să respingă un proiect de hotărâre prin care ar urma să se aloce 3,3 milioane de euro de la bugetul statului către Complexul Energetic Oltenia (CEO), pentru exproprieri în vederea extinderii carierei de lignit Jilţ Nord, din judeţul Gorj.

Cauza de utilitate publică – cu tăvălugul peste dreptul de proprietate

Potrivit organizaţiilor semnatare, exproprierile vor prejudicia o parte din locuitorii vizaţi direct. De altfel, în chiar nota de fundamentare a proiectului se menţionează că unii dintre proprietari refuză să fie expropriaţi

Semnatarii scrisorii mai susţin că negocierile în vederea exproprierii nu se desfăşoară în condiţii juste şi că dreptul de proprietate al locuitorilor din zonă nu trebuie încălcat de niciun guvern. Proiectului i-a fost atribuit statutul de cauză de utilitate publică, ce va scuti CEO de efortul derulării unui proces just de negociere, mai arată ONG-urile, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Nu în ultimul rând, organizaţiile semnatare ale apelului către Guvern subliniază că mineritul energetic nu îşi mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică, într-o ţară europeană din secolul XXI.

Pagube de mediu

Hotărârea de guvern propusă va antrena daune iremediabile mediului natural, arată ONG-urile, avertizând că dintre sutele de hectare vizate pentru expropriere fac parte şi suprafeţe împădurite, a căror defrişare va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului.

"În plus, defrişările provocate vor avea ca scop extracţia de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu. Nu în ultimul rând, emisiile toxice provenite din arderea cărbunelui – oxizi de azot, oxizi de sulf, pulberi în suspensie şi mercur – afectează negativ sănătatea populaţiei din întreaga ţară şi din regiune.", se precizează în comunicat.

Mai mult, după o astfel de HG ne putem aştepta la un infringement din partea Comisiei Europene din cauza nerespectării condiţiilor de concurenţă, arată ONG-urile.

"În forma propusă, hotărârea de guvern va crea un avantaj competitiv pentru unul dintre participanţii în piaţa energetică, în raport cu ceilalţi. În cazul carierei Jilţ Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensaţiilor către localnicii expropriaţi. Nota de fundamentare aferentă hotărârii nu identifică vreun impact asupra mediului concurenţial, nu menţionează vreun ajutor de stat iar în privinţa avizării de către Consiliul Concurenţei, documentul concluzionează că „Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu.

În consecinţă, ONG-urile semnalează importanţa acestor efecte şi solicită analizarea situaţiei de către Consiliul Concurenţei. De asemenea, semnatarii atenţionează că sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurenţa, fapt ce va putea determina deschiderea unui nou caz de infringement din partea Comisiei Europene.

ONG-urile reamintesc că CE a deschis deja un dosar de infringement în cazul extinderii carierelor de lignit din judeţul Gorj ce deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Extinderea exploatărilor de lignit pe o suprafaţă de 700 de hectare se realizează fără acord de mediu.

Sectorul termo – agonie cu bani publici

ONG-urile mai subliniazăă că hotărârea de guvern în cauză este dăunătoare şi din punct de vedere economic. Astfel, sumele alocate pentru susţinerea artificială a sectorului termo ineficient, asupra căruia planează acuzaţii de corupţie şi de interese politice obscure, ar trebui direcţionate către măsuri de redresare economică. Guvernul trebuie să ofere planuri de redresare pentru zonele miniere, planuri care să stimuleze investiţiile în sectoare noi de activitate, precum şi reconversia forţei de muncă disponibilizate din minerit şi din activităţile conexe.

În prezent, pe website-ul Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este afişat pentru consultare proiectul HG privind aprobarea amplasamentului şi începerea exproprierilor pentru suprafeţele aflate în proprietate privată, situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică – „Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit.

Scrisoarea transmisă Guvernului poate fi accesată aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.