"România, în Uniunea Europeană sau în braţele marelui urs", via Dacian Cioloş
alte articole
La Bruxelles şi în alte capitale europene, liderii politici au suficientă informaţie pentru a înţelege realităţile politice şi economice ale României dincolo de versiunile cosmetizate sau de-a dreptul false prezentate de unii lideri politici. Populismul de consum intern nu rămâne neobservat în afara ţării, a remarcat fostul premier Dacian Cioloş, într-un articol publicat în HotNews.ro.
"După vizitele Premierului Grindeanu şi ale Ministrului de Finanţe, mi-au atras atenţia câteva vorbe ale Comisarului european Moscovici: a spus că aşteaptă de la Guvernul României măsuri credibile pentru a rămâne în ţinta de deficit. Pentru vocabularul Comisiei Europene, acestea sunt cuvinte foarte aspre. Moscovici a spus, elegant, un singur lucru: aţi încercat să ne minţiţi. Nu astfel de abordări ne vor duce mai aproape de nucleul dur al Europei. Nu aşa va fi conectată România mai bine la cadrul decizional european", a declarat Cioloş.
Potrivit fostului premier, anul trecut România a avut cea mai mare creştere economică din UE - o oportunitate uriaşă care atrage atenţia investitorilor occidentali.
"Am susţinut întotdeauna că trebuie să întărim capitalul autohton, am luat deja câteva măsuri anul trecut în acest sens şi avem încă mult de lucru în această zonă. Însă nu este sănătos şi nici nu ne putem permite alungarea investitorilor străini cu declaraţii şi gesturi politice care plasează companiile străine care crează locuri de muncă în ţară într-un scenariu absurd, al unei conspiraţii mondiale oculte împotriva României. Dimpotrivă, trebuie să continuăm să creăm un mediu de investiţii favorabil în România, să continuăm eforturile de transparentizare şi debirocratizare, să aplicăm strategia anti-corupţie adoptată anul trecut, care ar aduce mai multă încredere din partea celor care doresc să investească în România, români sau străini deopotrivă", a comentat Cioloş.
În opinia fostului premier, dacă nu vom fi în Europa, aproape de centrul ei prin procesul decizional, vom ajunge în zone de influenţă care vor crea incertitudine si vor frâna procesul de dezvoltare economică si de întărire a democraţiei, a securităţii.
"Cine îşi închipuie că România se descurcă singură în lumea de azi se înşeală amarnic. Orice încercare de a ne slăbi poziţia în Europa ne aruncă în braţele marelui urs", a adăugat Cioloş.
Pentru a citi articolul integral intraţi aici.