Dodon nu permite militarilor din Moldova să participe la exerciţiul militar internaţional din România
alte articole
Anatol Şalaru anunţă că Ministerul Apărării din Republica Moldova nu va mai participa la exerciţiul militar internaţional "Platinum Eagle" din România, deoarece Igor Dodon a refuzat să semneze decretul privind detaşarea contingentului militar moldovean la aceste aplicaţii.
“Armata Naţională a Republicii Moldova nu mai participă la exerciţiile militare din România pentru că a ordonat Dodon, iar Gheorghe Galbura, omul pe care Mihai Ghimpu îl vrea ministrul Apărării, s-a conformat. Dacă Mihai Ghimpu şi omul său de la Ministerul Apărării ar fi dorit să trimită Armata Naţională la exerciţiul militar din România puteau să o facă fără a cere acordul lui Igor Dodon”, scrie fostul ministru al Apărării pe pagina sa de socializare.
Şalaru afirma că între Ghimpu şi Dodon ar fi existat o înţelegere de a-i ceda ultimului ministerul Apărării, iar “orgoliul nemăsurat al unionistului de paradă Mihai Ghimpu” a dus spre această situaţie, deoarece la propunerea sa, programul participării reprezentanţilor Armatei Naţionale a RM la exerciţiile militare internaţionale a fost aprobat încă în anul 2016 de către preşedintele Nicolae Timofti, tocmai pentru că a anticipat opoziţia lui Igor Dodon la aceste exerciţii.
“Era suficient ca Igor Dodon să fie informat! Nu era necesar să i se ceară acceptul pentru că exista deja acceptul preşedintelui Timofti. Acest incident riscă să nu fie singurul şi este posibil ca soldaţilor noştri să nu li se mai permită participarea la exerciţii cu ţări NATO sau partenere.”
Menţionăm că Moldova a participat la exerciţiile militare „Platinum Eagle” din România pe parcursul ultimilor doi ani. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale din România anul acesta la exerciţiu participă 500 de militari din Bulgaria, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, România, Slovenia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.
Obiectivul principal al 'Platinum Eagle 17.1' care se desfăşoară în perioada 20 februarie - 1 martie este antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii, prin exersarea procedurilor de comandă şi control şi executarea de trageri cu armamentul din dotare.