OMV Petrom finanţează cu câte 2,5 milioane euro gimnastica feminină şi săriturile cu schiurile

(Ian MacNicol / Getty Images)

Gimnastica feminină şi săriturile cu schiurile vor beneficia de câte 2,5 milioane euro pentru dezvoltare conform parteneriatului public-privat încheiat între OMV Petrom, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Bucureşti, Federaţia Română de Gimnastică, Federaţia Română de Schi-Biatlon şi Fundaţia Casa Campionilor, anunţat luni, cu prilejul unui eveniment desfăşurat la Petrom City.

''Prin acest parteneriat public-privat ne dorim dezvoltarea sustenabilă a şcolii româneşti de gimnastică şi construirea în Bucureşti a unui complex sportiv, la standarde internaţionale, care poate găzdui campionate europene şi mondiale de gimnastică. Iar acest lucru înseamnă mai mult decât bucuria şi mândria de a ne încuraja sportivele din tribune, înseamnă şi beneficii economice şi de imagine pentru România'', a declarat Mariana Gheorghe, director general al OMV Petrom.

La eveniment au fost prezente numeroase personalităţi din lumea sportului, de la multiplele campioane mondiale şi olimpice Simona Amânar, Gina Gogean, Lavinia Miloşevici, Andreea Răducan, Sandra Izbaşa, până la Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, antrenorii Octavian Bellu, Mariana Bitang, director general OMV, Gerhard Roiss, şi Mariana Gheorghe, director general OMV Petrom.

Antrenorul Octavian Bellu a lăudat interesul unei mari companii pentru lărgirea bazei de selecţie la gimnastică feminină: ''Suntem în faţa unei premiere. O companie de mare succes îşi îndreaptă atenţia către o zonă invizibilă, mai puţin spectaculoasă, neglijată în ultimii ani — baza piramidei, selecţia acelor copii care să ne asigure continuitate şi care să dea speranţa obţinerea unor medalii la Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Iată un parteneriat între o companie de mare succes şi a cărei politică este de a investi astăzi pentru a avea succes pe termen mediu şi lung, ceea ce este o strategie excepţională şi care îşi dovedeşte deja viabilitatea. Şi gimnastica şi OMV Petrom promovează performanţa, trăiesc din performanţă şi aş putea spune că nu numai că inspiră performanţă, dar şi respiră performanţă. Vreau să cred că acest parteneriat va fi un exemplu şi pentru cei care vor să ia o astfel de hotărâre, de a investi, de a semăna ceva pentru a avea ce culege la competiţiile următoare''.

Parteneriatul cu gimnastica artistică feminină se întinde pe perioada 2014-2016 şi prevede finanţarea pregătirii lotului olimpic şi a unui program naţional de selecţie la nivelul copiilor. Conform acestui program, circa 150 de copii cu vârste între 5 şi 9 ani vor fi triaţi din toată ţara şi vor intra în pregătire la şase centre regionale: Bucureşti (cluburile Steaua şi Dinamo), Deva, Oneşti, Timişoara şi Constanţa.

Lotul feminin de gimnastică va beneficia prin intermediul acestui program de condiţii optime de pregătire, atât pentru sportive, cât şi pentru personalul tehnic şi administrativ, precum şi achiziţia de aparatură sportivă specială.

Protocolul prevede şi o candidatură a Capitalei la găzduirea Europenelor de gimnastică artistică din 2017, cu condiţia ca noua sală polivalentă să fie finalizată la finele lui 2016. FRG va depune dosarul de candidatură în 2014.

Parteneriatul de la sărituri cu schiurile are tot o valoare de 2,5 milioane euro, dar se întinde pe o perioadă ceva mai lungă, între 2014 şi 2017. OMV a lansat în 2007 un parteneriat cu FR de Schi Biatlon, în urma căruia s-au investit circa 10 milioane euro şi s-a construit un centru de sărituri cu schiurile la Râşnov, ce include 4 trambuline omologate de Federaţia Internaţională de Schi.

Austriacul Paul Ganzenhuber, antrenor şi specialist de renume în domeniul săriturilor cu schiurile, s-a arătat convins că investiţiile din centrul de sărituri de la Râşnov şi noul parteneriat vor da roade în 2018, când sportivii români vor fi capabili să se bată cu cele mai bune 10 echipe din lume.

Florin Spulber, antrenor al lotului naţional de sărituri, a apreciat că parteneriatul public-privat cu OMV Petrom este principalul motor al dezvoltării acestui sport: ''Astăzi, datorită programului special 'OMV, Move & Jump', tinerii sportivi beneficiază de cele mai bune condiţii de pregătire Această poveste frumoasă a început în 2007, rezultatele sportive au început să apară destul de repede. Am obţinut puncte FIS, calificare în Cupa Europeană, calificare la Cupa Mondială, puncte în Cupă Mondială şi în final calificarea la JO 2014. Nu ne oprim aici, vă promitem că prin rezultatele sportivilor noştri să dăm un răspuns pozitiv investiţiilor şi atenţiei pe care am primit-o''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport