România are în vedere proiecte de cooperare între Portul Constanţa şi portul iordanian Aqaba
alte articole
Ministrul Titus Corlăţean a propus, joi, regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei dezvoltarea unei cooperări între Portul Constanţa şi Portul Aqaba, idee care a fost salutată de suveranul haşemit.
În ultima zi a turneului în Orientul Mijlociu, joi, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a fost primit de Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, informează MAE.
Potrivit sursei citate, într-o atmosferă deschisă şi cordială, interlocutorii au evocat cooperarea excelentă la nivel bilateral şi au reliefat interesul sincer de dinamizare a dialogului politic româno-iordanian. Ministrul Titus Corlăţean a remarcat rolul şi viziunea suveranului haşemit în promovarea reformelor democratice în regat, inclusiv în sfera constituţională, datorită cărora Iordania este, în prezent, un model de stabilitate în regiune.
De asemenea, a fost subliniată necesitatea valorificării consistenţei relaţiilor politice pentru redefinirea, de o manieră pragmatică, a componentei economice a raporturilor bilaterale, inclusiv din perspectiva cooperării la nivel regional în calitatea României de membră a Uniunii Europene şi cea a Iordaniei de partener privilegiat în relaţiile cu UE.
Pornind de la complementaritatea economiilor din România şi Iordania, şeful diplomaţiei române a propus iniţierea de proiecte comune pe terţe pieţe în regiune, în domenii precum agricultură, construcţii, infrastructură de transport, energie. Ministrul Corlăţean a avansat, de asemenea, propunerea dezvoltării unei cooperări între Portul Constanţa şi Portul Aqaba, idee care a fost salutată cu receptivitate de suveranul haşemit.
Ministrul român externe a subliniat, totodată, importanţa amplificării cooperării culturale şi ştiinţifice dintre cele două state şi a mulţumit pentru implicarea familiei regale în sprijinirea şi oferirea patronajului unor importante acţiuni bilaterale din aceste domenii, cum au fost cele trei ediţii ale Conferinţei medicale româno-iordaniene.
În acest context, oficialul român a evidenţiat rolul catalizator al comunităţii româneşti din Iordania şi al celor peste 12.000 de cetăţeni iordanieni absolvenţi de studii în România pentru soliditatea şi durabilitatea relaţiilor bilaterale.
Cele două parţi au avut un schimb amplu de vederi cu privire la evoluţiile regionale şi problemele internaţionale de interes major, implicaţiile crizei siriene în regiune, rolul activ al Iordaniei şi eforturile depuse pentru facilitarea reluării negocierilor din cadrul procesului de pace în Orientul Mijlociu.
Ministrul român a apreciat eforturile considerabile pe care le face Iordania prin promovarea unei politici a „graniţelor deschise”, care a permis unui număr de peste 200.000 de refugiaţi sirieni să se adăpostească în Iordania. Demnitarul român a exprimat solidaritatea României cu Iordania şi a comunicat decizia Bucureştiului de a acorda guvernului iordanian un sprijin umanitar financiar din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare, în valoare de 130.000 dolari.
Totodată, ministrul Titus Corlăţean a transmis mulţumiri pentru disponibilitatea autorităţilor iordaniene de a oferi sprijin României în acţiunile de repatriere a cetăţenilor români care se refugiază din Siria prin Iordania.