România are cea mai scazută rată de succes la recuperarea datoriilor publice

(Dan Kitwood / Getty Images)
Ioana Statescu
16.10.2012

Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale a făcut astăzi publice datele unui studiu de piaţă care arată evoluţia industriei colectării creanţelor. Potrivit acestui raport, ţara noastră se confrunta cu una dintre cele mai scăzute rate de succes la recuperarea datoriilor publice. În aceste condiţii, numeroase companii de telecomunicaţii, precum şi companiile de utilităţi încep să apeleze la firme care se ocupă de colectarea creanţelor de la debitori.

”Se remarcă o uşoară schimbare. Companiile de telecomunicaţii şi companiile de utilităţi au început să fie mai active pe zona de externalizare ceea ce presupune o uşurinţă a colectării şi implicit, menţinerea pe o linie bună a ratelor de succes”, a declarat Isabela Iacob, vicepreşedintele Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.

Studiul realizat de AMCC, cu sprijinul companiei de cercetare de piaţă IPSOS, arată o dublare a încredinţării numărului de cazuri, la nivel de externalizare, în domeniul utilităţilor.

”Sunt în general sume mici. Procesul de externalizare intervine în cea de-a 65 -a zi de la momentul scadentei, ceea ce înseamnă 3- 4 facturi”, a afirmat Constantin Coman, Country Manager Coface România.

Întrebat ce modalităţi ar putea implementa instituţiile statului pentru o rată mai mare de recuperare a debitelor, Constantin Coman a declarat că a avut o întâlnire în acest sens cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

”Datoriile statului sunt foarte greu de calculat. Pot să vă spun că am avut o întâlnire cu ANAF pentru a discuta posibilitatea de a colabora şi de a găsi modalităţi de eficientizare a activităţii. Eu cred că astăzi, instituţiile statului în general nu sunt pregătite de aceste lucruri. La nivel de ţară, România înregistrează probabil una dintre cele mai scăzute rate de succes cu privire la colectarea datoriilor publice”, a declarat Constantin Coman, în cadrul conferinţei de prezentare a studiului.

Chiar dacă reprezentanţii AMCC declară că, pe cât posibil, problemele pe care le au debitorii se soluţionează pe cale amiabilă, din ce în mai multe cazuri ajung să se rezolve în instanţă.

”În ultima vreme, se remarcă o tendinţa de creştere a cazurilor care ajung în zona de executare şi instanţă, în special în zona de utilităţi. E cumva în sensul de a da un mesaj către debitori că trebuie să îşi achite datoriile. Practic, face parte dintr-un proces de educare al populaţiei de a ne întări acest comportament de plată şi de a-l îmbunătăţi, lucru care este foarte valabil în ţările occidentale”, a precizat Constantin Coman.

Potrivit studiului, cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, menţinându-se la un nivel de 50-53%, prin externalizarea sau vânzarea portofoliilor de creanţe neîncasate de la debitori persoane fizice.

Pe segmentul care vizează debitorii persoane fizice, sumele încasate în prima jumătate a anului 2012 au crescut, pe fondul stabilizării sumei medii achitate de debitori la aproximativ 111 Euro.

Această stabilizare a plăţilor se datorează în mare măsură eforturilor depuse de către agenţiile de colectare, susţine Constantin Coman, Country Manager Coface România.

” Efortul agenţiilor de colectare este mai susţinut ceea ce duce la menţinerea unui nivel constant al încasărilor pe parcursul anului. Se remarcă o stabilizare a puterii de plată din partea românilor. Comparativ cu perioadele anterioare, capacitatea românilor de plată se afla la acelaşi nivel. Evident că sunt elemente sezoniere (Paşte, Crăciun, începerea şcolilor), unde se remarcă diminuări, dar pe parcursul întregului an cam aceasta este capacitatea românilor de plată: în jur de 100 de euro din totalul de cheltuieli”.

De cealaltă parte, în ceea ce priveşte sumele colectate de la debitorii peroane juridice, ratele de succes au scăzut semnificativ, chiar dacă valoarea medie colectată a crescut foarte mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 (460 Euro, de la 298 Euro în prima jumătate a anului 2011). Astfel, pe fondul creşterii semnificative a valorii medii externalizate în primul trimestru şi în trimestrul doi 2012, rata de succes a scăzut considerabil pe acest segment.

Studiul mai arată că în prima jumătate a anului 2012 s-a înregistrat o scădere a pieţei de colectare creanţe de 35%, comparativ cu perioada similară a anului 2011. Această tendinţă a fost anticipată de către agenţiile specializate, pe de o parte din cauza scăderii creditării în general, iar pe de altă parte, din cauza atenţiei tot mai mari acordate managementului riscului.

Estimările pentru piaţa colectării creanţelor în acest an sunt de scădere, în special pe segmentul B2C (debitori persoane fizice) şi al achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante.

Cele 11 companii membre în AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piaţă a sectorului colectării creanţelor comerciale, însumând un număr total de peste 1600 de angajaţi.

Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale a fost înfiinţată în 2007. În prezent asociaţia reuneşte 11 membri, printre care se numără Coface România, EOS KSI, Creditreform România şi KRUK Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor