România a avizat construcţia conductei de gaze Iaşi - Ungheni

O conductă de gaz lângă Kiev, 12 februarie 2012. Conform experţilor, o interdicţie impusă de Rusia asupra importurilor de brânză din Ucraina are scopuri politice, fiind menită să dea greutate poziţiei Kremlinului la viitoarele negocieri asupra preţului gazelor. (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
31.05.2012

Executivul României a avizat indicatorii tehnici de construcţie a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze din România şi Republica Moldova, pe ruta Iaşi-Ungheni, a anunţat Victor Ponta, premierul României, scrie mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, Victor Ponta a arătat că acest proiect are o importanţă strategică şi politică pentru colaborarea între cele două ţări, declarând: "Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor şi discuţiilor politice, dar care niciodată nu a fost pus în practică. De fiecare dată, din partea Guvernului României, au fost vorbe frumoase şi atât, dar acum a fost aprobat".

Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iaşi-Ungheni. Costurile de construcţie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane euro, relatează Publika.TV.

Amintim că preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat, la începutul lunii mai, că finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.

România importă cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de gazele extrase intern.

Problema preţului de import al gazelor este discutată la nivel politic în Bucureşti, deocamdată fără ca politicienii să fi găsit o soluţie pentru reducerea tarifelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor