Român închis în SUA pentru clonare de carduri bancare va fi transferat în România. Cum opera grupul infracţional

Curtea de Apel Alba Iulia a admis transferul dintr-un penitenciar din SUA, în România, a unui bărbat din Lupeni, judeţul Hunedoara, condamnat pentru clonare de carduri bancare, relatează Alba24.ro.
Potrivit sursei citate, membrii grupului din care făcea parte românul instalau dispozitive pe bancomate, dispozitive care citeau cardurile celor ce foloseau ATM-urile. Apoi, transferau informaţiile cardurilor pe carduri false pe care le foloseau pentru a extrage banii din conturile oamenilor.
Românul a fost judecat de Tribunalul Districtual al Statelor Unite, Districtul Central al Californiei şi condamnat în martie 2022 la 87 de luni de închisoare. În prezent, acesta se află într-un penitenciar din SUA.
Autorităţile americane au solicitat ca bărbatul să fie transferat într-un penitenciar din România pentru a ispăşi pedeapsa.
Potrivit motivării instanţei, începând cu sau înainte de 2018 şi continuând până la 8 aprilie 2020 a existat un acord între două sau mai multe persoane pentru a comite fraude bancare.
De altfel, autorităţile americane au confirmat că românul şi alte persoane au fost implicaţi într-o schemă elaborată în S.U.A. prin care au sustras informaţii despre dispozitivele de acces ale altora prin instalarea dispozitivelor de skimming la bancomate. Au codificat apoi informaţiile contului pe carduri contrafăcute ale dispozitivelor de acces pe care le-au folosit pentru a retrage numerar de la diferite bancomate.
De asemenea, continuă site-ul citat, prin schimbarea frecventă a locuinţelor, închirierea mai multor vehicule, vizarea bancomatelor în diferite locaţii din diferite oraşe şi ascunderea/transferul de fonduri au reuşit să împiedice descoperirea activităţii lor infracţionale pentru o perioadă îndelungată.
Potrivit autorităţilor americane, descoperirea infractorilor s-a bazat pe observaţiile făcute în timpul supravegherii fizice, analiza înregistrărilor bancare şi revizuirea imaginilor de supraveghere ATM care au surprins-o pe persoana transferabilă accesând conturile bancare ale clienţilor părţi vătămate şi retrăgând ilegal numerar din conturile acestora.
Totodată, autorităţile din SUA au confirmat că bărbatul a folosit sau deţinut fără drept cel puţin 1.278 de dispozitive de acces distincte şi că a compromis următoarele dispozitive de acces: 476 carduri de credit emise de către o bancă şi 47 carduri emise de către altă bancă.
Iar pe data de 30 august 2023, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au admis cererea de recunoaştere a condamnării şi, prin urmare, infractorul român va fi transferat din SUA în România pentru ispăşirea pedepsei.