Roman Copper nu are nicio legătură cu magnatul canadian Stephen Roman
Societatea Roman Copper Corp. din Toronto, care a câştigat licitaţia organizată luni pentru vânzarea Cupru Min Abrud, nu are nicio legatură cu magnatul canadian Stephen Roman, potrivit unui comunicat al firmei de avocatură Mararu & Mararu, care a reprezentat compania în procesul de achiziţie.
Roman Copper a oferit un preţ de 200,7 milioane de euro, adică 266,1 milioane de dolari, pentru 100% din producătorul de cupru Cupru Min Abrud. Preţul de pornire a licitatiei a fost de 57,36 milioane euro.
"Potrivit legislaţiei din România şi a cerinţelor Guvernului Român aplicabile prezentei licitaţii cu strigare, Roman Copper Corp. urmează să întreprindă formalităţile necesare în vederea definitivării contractului şi aspectelor legate de autorizaţia de mediu", precizează comunicatul.
Roman Copper Corp. este o corporaţie din Toronto, fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners (Toronto), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, susţin oficialii firmei de avocatură, după ce în presă au apărut mai multe informaţii contradictorii despre viitorii proprietari ai Cupru Min.
Presa centrală a scris că Roman Copper ar fi deţintă de un magnat canadian, Roman Copper, a cărui familie ar fi avut legături cu Nicolae Ceauşescu.
"Respingem cu fermitate orice speculaţii apărute în diverse publicaţii, potrivit cărora compania noastră ar avea vreo legatură cu domnul Stephen Roman şi dorim ca acest aspect să fie în mod definitiv clarificat şi corectat în orice relatare media viitoare despre compania noastră", se mai arată în comunicat.
Luni, Ministerul Economiei a anunţat că, prin privatizarea Cupru Min "s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi, implicit, păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă".
Pe lista celor de participare la licitaţia cu strigare s-au înscris OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding Olanda, Roman Cooper Corp Canada şi Ellatzite Med AD Bulgaria, fiind acceptate doar primele trei companii.
Ministerul Economiei s-a angajat în faţa FMI şi a Comisiei Europene, în cadrul acordului de tip preventiv, să privatizeze 100% din capitalul social al Cupru Min Abrud.