Rogozin: Chişinăul trebuie să accepte Rusia ca forţă şi autoritate politică unică în regiune

Reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, avertizează, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, că soluţionarea conflictului transnistrean este imposibilă cât timp la Chişinău şi Bucureşti se fac declaraţii unioniste.
Dmitri Rogozin (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2012

Reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, avertizează, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, că soluţionarea conflictului transnistrean este imposibilă cât timp la Chişinău şi Bucureşti se fac declaraţii unioniste. El pretinde ca Rusiei să i se recunoască rolul de 'garant al securităţii' şi de 'stat unic care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune'.

Totodată, el afirmă că Republica Moldova poate exista ca stat integru 'exclusiv pe baze federale sau confederale'. Întrebat dacă afirmaţia sa, potrivit căreia Rusia ar trebuie să recunoască Transnistria, mai este de actualitate, Rogozin răspunde că ea va rămâne în vigoare, dacă oficialii de la Chişinău se vor declara români.

În acelaşi interviu, Rogozin declară că şi-a propus, în prima sa vizită efectuată la începutul acestei săptămâni în Republica Moldova, în calitate de preşedinte al părţii ruse în comisia interguvernamentală de cooperare economică cu această ţară şi de reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria, să analizeze situaţia din diferite unghiuri, 'în format 3 D', 'să miroasă, să simtă' şi să-şi dea seama cu ce parteneri are de-a face.

'La Chişinău i-am dezamăgit pe sceptici. Pe cei care considerau că va veni un om care nu va scoate în primul rând un carnet de note, ci un ciocan cu care îi va lovi pe fiecare în frunte. Acest lucru nu s-a întâmplat', a declarat Dmitri Rogozin.

Întrebat dacă scopul vizitei sale în Republica Moldova a fost să asigure recunoaşterea independenţei Transnistriei, Rogozin a replicat: 'Prostii. Aveam nevoie să înţeleg cu cine am de-a face la Chişinău. Am întâlnit acolo oameni pragmatici, care înţeleg utilitatea şi valoarea construirii unor relaţii pe termen lung cu Rusia'. În acest sens, el l-a apreciat pe primul-ministru Vlad Filat, despre care a spus că este o persoană pragmatică şi cu el 'se poate şi trebuie să lucrezi'.

Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a spus, într-o întâlnire cu studenţii de la Tiraspol, că Rusia poartă responsabilitatea pentru securitatea întregului spaţiul postsovietic şi a subliniat că Moscova are 'drepturi exclusive' de a deţine 'trupe de pacificatori' în regiune.

El le-a vorbit studenţilor despre 'republica voastră' şi i-a asigurat că Rusia va face tot posibilul ca ei să se poată mândi nu doar cu 'independenţa politică, dar şi cu cea economică', potrivit unei înregistrări video de la întâlnirea respectivă, postată pe internet.

În interviul publicat vineri de Kommersant, fără să o spună direct, Rogozin a lăsat să se înţeleagă faptul că nu pune mare preţ pe negocierile în format '5+2' (Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi implicate, Rusia, Ucraina, OSCE - mediatori şi SUA şi UE - observatori) pentru reglementarea conflictului transnistrean.

'În primul rând, ce negocieri au loc acolo? (...) Este un lucru foarte util, mai întâi de toate, pentru cei care vor să vadă lumea. De ce nu s-ar discuta la Dublin (prima rundă a dialogului din acest an a avut loc în capitala Irlandei) despre Transnistria, iar în Transnistria despre Dublin?', s-a întrebat retoric Rogozin.

La întrebarea dacă intră în misiunea sa elaborarea unui 'memorandum Rogozin' pentru soluţionarea diferendului, după modelul 'memorandumului Kozak' din 2003, care propunea federalizarea Republicii Moldova, vicepremierul rus a dat asigurări că nu este responsabil cu una ca asta.

'Misiunea mea este să asigur securitatea în regiune, să stabilesc relaţii politice şi de afaceri normale, ca transnistrenii să nu se simtă indieni în rezervaţii, iar moldovenii să aibă senzaţia că sunt în situaţia omului cu o ancoră atârnată de picioare, care nu poate să iasă la suprafaţă şi să tragă aer în piept', a explicat metaforic fostul ambasador al Rusiei la NATO.

El a afirmat în continuare că 'toţi sunt interesaţi de o ameliorare a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol', dar că stabilirea statului regiunii separatiste poate fi lăsată 'pentru vremuri mai bune'.

'Iar cât timp la Chişinău se aud declaraţii despre unirea de urgenţă cu România, iar partea română recurge, totodată, la o serie de provocări împotriva statalităţii Republicii Moldova, nu se poate vorbi despre o soluţionare rapidă', a adăugat Dmitri Rogozin.

Referitor la opinia exprimată în 2006, potrivit căreia Transnistria trebuie să intre în componenţa Rusiei, Rogozin consideră că 'politicenii moldoveni trebuie să se decidă ce sunt: moldoveni sau români'. 'Dacă sunt români, hotarele trebuie să fie altele, şi în acest caz declaraţiile mele făcute cu şase ani în urmă rămân în vigoare', a întărit oficialul rus.

'Noi respectăm principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar acest principiu trebuie să fie respectat şi de înşişi cetăţenii acestei ţări. Rusia este garantul securităţii şi este gata să accepte orice realitate pe care o vor elabora participanţii la negocieri. Ce trebuie să facă moldovenii pentru a avea garanţia unui stat comun? În primul rând să recunoască Transnistria ca parte egală a dialogului. Fără aceasta, nicio împăcare nu va fi posibilă (...). Apoi trebuie create condiţii economice normale pentru supravieţuirea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, să recunoască rolul Rusiei ca unic stat care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune. Şi să nu se joace de-a mâţa cu şoarecele, implicând în calitate de mediatori părţi care nu au nicio treabă cu această regiune', a mai afirmat Rogozin.

O altă condiţie pentru menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este 'înţelegerea că un stat comun poate fi format exclusiv pe baze federale sau confederale'. În felul acesta, nici nu mai este nevoie de un nou plan Kozak.

La remarca jurnalistului că Transnistria este considerată o monedă de schimb, de care Rusia are nevoie ca NATO să 'nu înghită Republica Moldova', apoi Ucraina, Rogozin a replicat: 'România şi este NATO. Baza americană de acolo este, se pare, baza sistemului de apărare antirachetă al NATO. Dacă pe teritoriul României se va construi o infrastructură militară, iar Moldova se va uni cu România prin căsătorie civilă, situaţia se va schimba şi vor exista consecinţe. Deocamdată, aceasta nu s-a întâmplat şi sper că nu se va întâmpla niciodată', a mai declarat Rogozin în interviul din Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor