Rod Rosenstein, adjunctul Procurorului General al SUA, demisionează
alte articole
Adjunctul Procurorului General al SUA, Rod Rosenstein, care l-a numit pe procurorul special Robert Mueller în fruntea investigaţiei asupra potenţialelor legături între campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 şi Rusia, a anunţat luni că va demisiona din funcţie, potrivit Deutsche Welle. Demisia va intra în vigoare începând cu 11 mai.
Anunţul nu este o surpriză pentru preşedintele Trump, care deja l-a nominalizat pe secretarul adjunct al Transporturilor, Jeffrey Rosen, să-l înlocuiească pe Rosenstein.
Se aştepta ca Rosenstein să demisioneze în luna martie, dar a decis să îşi prelungească şederea pentru a-l asista pe Procurorul General William Barr la publicarea raportului privind investigaţia lui Mueller.
După recuzarea din mai 2017 a fostului Procuror General Jeff Sessions, Rosenstein l-a numit pe Mueller la conducerea investigaţiei şi a monitorizat o mare parte din munca acestuia.
În ultimii doi ani, investigaţia lui Mueller a fost descrisă de congressmanii republicani şi de către Trump ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”.
Recent, Mueller a concluzionat că niciun membru al campaniei lui Trump nu a conspirat să colaboreze cu Rusia. Raportul nu a ajuns la o concluzie dacă preşedintele este vinovat sau nu de obstrucţionarea justiţiei.
Dar, ulterior, Rosenstein şi Barr au concluzionat în numele Departamentului de Justiţie că preşedintele nu a obstrucţionat justiţia.
În scrisoarea de demisie, Rosenstein i-a precizat lui Trump că a sprijinit aducerea în Departamentul Justiţiei a unor oficiali care sunt “devotaţi valorilor care fac America măreaţă”, adăugând că el şi ceilalţi “pun întotdeauna America pe primul loc”.
“Vă sunt recunoscător pentru oportunitatea de a servi; pentru politeţea şi umorul manifestate deseori în conversaţiile personale; pentru obiectivele pe care le-aţi stabilit în discursul susţinut cu ocazia învestirii: patriotism, unitate, siguranţă, educaţie şi prosperitate, pentru că o naţiune există pentru a-i servi pe cetăţenii săi”, a scris Rosenstein preşedintelui.
Rosenstein a subliniat aspectele pozitive ale anchetei lui Mueller, afirmând că alegerile din SUA sunt acum “mai sigure” şi că cetăţenii sunt mai bine informaţii în legătură cu eforturile străinilor de a influenţa situaţia din SUA.