Rod Rosenstein, adjunctul Procurorului General al SUA, demisionează

Rod Rosenstein
Rod Rosenstein (Getty Images)

Adjunctul Procurorului General al SUA, Rod Rosenstein, care l-a numit pe procurorul special Robert Mueller în fruntea investigaţiei asupra potenţialelor legături între campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 şi Rusia, a anunţat luni că va demisiona din funcţie, potrivit Deutsche Welle. Demisia va intra în vigoare începând cu 11 mai.

Anunţul nu este o surpriză pentru preşedintele Trump, care deja l-a nominalizat pe secretarul adjunct al Transporturilor, Jeffrey Rosen, să-l înlocuiească pe Rosenstein.

Se aştepta ca Rosenstein să demisioneze în luna martie, dar a decis să îşi prelungească şederea pentru a-l asista pe Procurorul General William Barr la publicarea raportului privind investigaţia lui Mueller.

După recuzarea din mai 2017 a fostului Procuror General Jeff Sessions, Rosenstein l-a numit pe Mueller la conducerea investigaţiei şi a monitorizat o mare parte din munca acestuia.

În ultimii doi ani, investigaţia lui Mueller a fost descrisă de congressmanii republicani şi de către Trump ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”.

Recent, Mueller a concluzionat că niciun membru al campaniei lui Trump nu a conspirat să colaboreze cu Rusia. Raportul nu a ajuns la o concluzie dacă preşedintele este vinovat sau nu de obstrucţionarea justiţiei.

Dar, ulterior, Rosenstein şi Barr au concluzionat în numele Departamentului de Justiţie că preşedintele nu a obstrucţionat justiţia.

În scrisoarea de demisie, Rosenstein i-a precizat lui Trump că a sprijinit aducerea în Departamentul Justiţiei a unor oficiali care sunt “devotaţi valorilor care fac America măreaţă”, adăugând că el şi ceilalţi “pun întotdeauna America pe primul loc”.

“Vă sunt recunoscător pentru oportunitatea de a servi; pentru politeţea şi umorul manifestate deseori în conversaţiile personale; pentru obiectivele pe care le-aţi stabilit în discursul susţinut cu ocazia învestirii: patriotism, unitate, siguranţă, educaţie şi prosperitate, pentru că o naţiune există pentru a-i servi pe cetăţenii săi”, a scris Rosenstein preşedintelui.

Rosenstein a subliniat aspectele pozitive ale anchetei lui Mueller, afirmând că alegerile din SUA sunt acum “mai sigure” şi că cetăţenii sunt mai bine informaţii în legătură cu eforturile străinilor de a influenţa situaţia din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe