Fost avocat al lui Obama inculpat într-un dosar derivat din ancheta lui Mueller privind Rusia

Fost avocat al Casei Albe în timpul lui Obama a fost acuzat că a minţit în legătură cu munca prestată pentru guvernul ucrainean. Acesta este prima persoană asociată cu tabăra democrată din SUA care este inculpată într-un dosar legat de investigaţia lui Robert Mueller privind Rusia.
Greg Craig (Mark Wilson/Getty Images)
Andrei Popescu
12.04.2019

Greg Craig, un avocat care a lucrat pentru Casa Albă în timpul fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama, a fost acuzat joi în cadrul unei investigaţii ce decurge din ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, potrivit Deutsche Welle.

Craig este prima persoană cu legături strânse în tabăra democraţilor care se confruntă cu acuzaţii în cadrul investigaţiei lui Mueller, ce a dus la inculparea unor aliaţi cheie ai actualului preşedinte Donald Trump.

Craig este acuzat că a făcut declaraţii false şi a ascuns informaţii faţă de Departamentul de Justiţie (DOJ) în legătură cu presupusele sale activităţi de lobby.

Cazul este axat pe un raport din 2012 pe care Craig l-a întocmit pentru a justifica judecarea unui inamic politic al guvernului ucrainean pro-rus de la acea vreme.

Firma de avocatură internaţională la care lucra Craig a elaborat raportul la cererea lui Paul Manafort, fostul şef al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump.

Craig este acuzat că nu s-a înregistrat ca agent străin şi a urmărit să ascundă banii primiţi pentru munca sa din Ucraina. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primit o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare şi amenzi în valoare totală de 260.000 de dolari.

Avocaţii contestă acuzaţiile

Echipa de avocaţi a lui Craig a respins acuzaţiile, susţinând că activitatea prestată de clientul lor pentru guvernul ucrainean nu se califică drept lobbying străin, acesta acţionând ca “expert independent în privinţa statului de drept”.

Unitatea DOJ care îl investighează pe Craig este responsabilă de aplicarea unei legi americane care cere persoanelor să îşi dezvăluie munca prestată pentru guverne străine.

Cine este Greg Craig?

Craig, în vârstă de 74 de ani, este un proeminent avocat din Washington care a fost consilier de top la Casa Albă în perioada lui Obama. De asemenea, el a condus echipa juridică a fostului preşedinte Bill Clinton în timpul procedurii de destituire a acestuia şi l-a apărat pe Clinton în procesul său în Senat.

Craig s-a ocupat de cazurile a numeroşi democraţi proeminenţi, inclusiv fostul candidat la funcţia de vicepreşedinte John Edwards. După ce a plecat de la Casa Albă în 2012, Craig a devenit un partener la firma de avocatură internaţională Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Ancheta lui Mueller

Cazul de joi decurge din investigaţia ce a durat 22 de luni a lui Mueller privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016 şi a presupusei colaborări a campaniei lui Trump cu Moscova pentru influenţarea rezultatului alegerilor.

Peste 30 de persoane au fost inculpate în această anchetă, inclusiv foşti aliaţi ai lui Trump şi agenţi ruşi. Manafort a primit o sentinţă de 7 ani şi jumătate de închisoare pentru infracţiuni financiare şi încălcări ale legii privind lobby.

După ce a revizuit raportul lui Mueller, procurorul general William Barr a afirmat că ancheta nu a găsit dovezi pentru a-i acuza pe Trump şi alţi cetăţeni americani de colaborare cu Rusia cu scopul de a influenţa alegerile sau de obstrucţionare a justiţiei. Barr urmează să publice o versiune redactată a raportului în cursul săptămânii viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor