Hillary Clinton cere democraţilor să nu îl suspende pe Trump, avertizând în privinţa consecinţelor

Hillary Clinton, fost de secretar de stat al SUA (Don Arnold/Getty Images)
Andrei Popescu
25.04.2019

Ultima dată când Congresul SUA s-a grăbit să destituie un preşedinte american, ratingurile sale au crescut vertiginos. În plus, aşa cum a notat fostul secretar de stat american, Hillary Clinton, în articolul său de opinie publicat în The Washington Post, democraţii au alte lucruri de care să se ocupe.

Clinton i-a avertizat pe politicienii democraţi să nu se grăbească să lanseze procedura de suspendare (impeachment) a preşedintelui Donald Trump, afirmând că ar fi o greşeală în acest moment.

În articolul său, Clinton a precizat că democraţii au simplificat prea mult dezbaterea legată de cum poate fi „tras la răspundere preşedintele Trump pentru obstrucţionarea investigaţiei şi pentru posibila încălcare a legii”, transformând-o, spune ea, într-o „alegere falsă” între „destituirea imediată sau nimic”.

Clinton a mai susţinut că ultima încercare de suspendare a unui preşedinte american, care a fost de asemenea accelerată, a avut consecinţe nefaste.

„În 1998, Camera condusă de republicani s-a grăbit să ia o decizie. Aceea a fost o greşeală atunci şi va fi o greşeală şi acum”, a scris Clinton.

În 1998, Camera Reprezentanţilor a iniţiat o procedură de impeachment împotriva preşedintelui Bill Clinton pe baza unor acuzaţii de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei. Mişcarea a fost blocată de Senat, care nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi, în ciuda faptului că era dominat, de asemenea, de către republicani. După eşecul suspendării, ratingul de popularitate al lui Bill Clinton a crescut la 73% - cel mai ridicat din timpul preşedinţiei sale.

Potrivit fostului secretar de stat Clinton, suspendarea din 1974 a preşedintelui Nixon pentru scandalul Watergate a fost mult mai reuşită, deoarece Congresul a recurs la audieri publice televizate cu angajaţi ai Casei Albe, lucru care a ajutat publicul „să înţeleagă situaţia într-un mod în care niciun raport juridic nu ar putea să o facă” şi, prin urmare, politicienii ar trebui ca şi de această dată să recurgă la astfel de audieri.

Interesant este faptul că, de asemenea, Clinton le-a cerut democraţilor să calmeze problema impeachment-ului şi să se concentreze pe „agenda sensibilă” pe care alegătorii au cerut-o în timpul alegerilor de la mijloc de mandat, indicând că, în timpul scandalului Watergate, Congresul a reuşit să adopte un set de proiecte de legi importante. Democraţii au fost criticaţi recent că în loc să îşi facă treaba sunt mult prea concentraţi pe lupta împotriva lui Trump.

„Este critic să le reamintim americanilor că democraţii oferă soluţii şi sunt capabili să facă două sau mai multe lucruri în acelaşi timp”, a scris Clinton.

Fostul secretar de stat a recunoscut că problema legată de suspendarea lui Trump este „personală pentru ea”, autonumindu-se drept o „ţintă a unui complot rusesc” şi adăugând că s-ar putea ca ea să nu fie „mesagerul potrivit”.

În noiembrie 2016, Clinton a fost puternic afectată de victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale. Când a fost anunţat rezultatul alegerilor, ea nu a ieşit în faţa susţinătorilor săi adunaţi la Centrul Javits. În schimb, John Podesta, preşedintele campaniei Clinton, a ieşit şi le-a spus tuturor să plece acasă din cauză că în acea noapte candidata democrată nu va susţine niciun discurs. A fost cea de-a doua oară când Clinton a fost învinsă în cursa prezidenţială. De atunci, Clinton a rămas mai mult în fundalul politicii americane, iar în aprilie 2017 a afirmat că nu va mai încerca să obţină din nou o funcţie publică.

Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor investighează în prezent dacă Trump a obstrucţionat justiţia în timpul anchetei desfăşurate de procurorul special Robert Mueller asupra potenţialei colaborări între Kremlin şi campania lui Trump.

Procurorul General al SUA, William Barr, a declarat în urmă cu câteva zile că investigaţia lui Mueller, care a durat 22 de luni, nu a descoperit nicio colaborare între cetăţenii americani şi cetăţenii ruşi, sau că s-ar fi încercat un amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

De asemenea, Barr a reiterat că el şi Rosenstein au concluzionat că nu există suficiente dovezi privind obstrucţionarea justiţiei de către preşedintele Trump. Cu toate acestea, unii politicieni democraţi au cerut deja suspendarea lui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor