William Barr despre “Raportul Mueller”: Trump nu a obstrucţionat justiţia în cadrul anchetei privind Rusia

Procurorul general al SUA, William Barr, în timpul unei conferinţe de presă la Departamentul Justiţiei cu ocazia publicării versiunii revizuite a raportului Mueller, 18 aprilie 2019, Washington, D.C. (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
19.04.2019

Procurorul General al SUA, William Barr şi adjunctul său, Rod Rosenstein, au rezumat concluziile lor privind raportul Mueller la o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Raportul de peste 400 de pagini a fost revizuit înainte să fie dat publicităţii, însă democraţii insistă să se publice versiunea integrală a acestuia.

Barr a precizat că investigaţia procurorului special Robert Mueller, care a durat 22 de luni, nu a găsit nicio colaborare între cetăţenii americani şi cetăţenii ruşi, sau că ar fi încercat să interfereze cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

De asemenea, Barr a reiterat că el şi Rosenstein au concluzionat că nu există suficiente dovezi privind obstrucţionarea justiţiei de către preşedintele american Donald Trump, în pofida sugestiei lui Mueller că ar putea fi construit un astfel de caz.

Barr a descris secţiunea raportului privind potenţiala obstrucţionare a justiţiei, afirmând că Mueller a detaliat “zece episoade care îl implică pe preşedinte”, împreună cu teorii juridice care ar putea sugera că aceste episoade ae reprezenta obstrucţionarea justiţiei. Apoi, Barr a explicat că el şi Rosenstein au analizat datele, precum şi teoriile lui Mueller şi au concluzionat că “dovezile prezentate de procurorul special nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele a obstrucţionat justiţia”.

Barr a adăugat că el şi Rosenstein nu au fost de acord în ceea ce priveşte unele teorii ale lui Mueller, dar au acceptat cadrul juridic al procurorului special în scopul analizei, şi nu au găsit nicio formă de obstrucţionare a justiţiei, parţial deoarece acţiunile preşedintelui “nu au avut motive corupte”.

Procurorul general a explicat în detaliu:

“În evaluările acţiunilor preşedintelui care au fost expuse în raport, este important să luăm în considerare contextul. Preşedintele Trump s-a confruntat cu o situaţie fără precedent. După ce a fost învestit în funcţie şi încerca să îşi îndeplinească responsabilităţile de preşedinte, agenţii federali şi procurorii i-au analizat comportamentul înainte şi după învestirea sa, precum şi conduita unora dintre asociaţii săi. În acelaşi timp, au existat speculaţii neîncetate în mass media cu privire la vinovăţia personală a preşedintelui. Totuşi, după cum a precizat dânsul de la bun început, nu a existat de fapt nicio colaborare [între campania Trump şi Kremlin în scopul interferării cu alegerile prezidenţiale americane din 2016]. Şi, după cum recunoaşte şi raportul procurorului special, există dovezi substanţiale care arată că preşedintele a fost frustrat şi supărat de credinţa sinceră că investigaţia îi subminează preşedinţia, [situaţia] fiind stimulată de opozanţii săi politici şi alimentată de scurgeri ilegale de informaţii. Cu toate acestea, Casa Albă a cooperat în totalitate cu investigaţia procurorului special, cerând consilierilor de top să depună mărturie în mod liber şi fără să pretindă vreun privilegiu”.

În plus, Barr a mai precizat: “În afară de cazul în care acţiunile sale au fost sau nu de obstrucţie, aceste dovezi de motive necorupte cântăresc greu împotriva oricărei acuzaţii că preşedintele a avut intenţia coruptă de a obstrucţiona ancheta”.

În primele remarci publice de la publicarea raportului, Trump a declarat la un eveniment în Washington că “are o zi bună”.

“S-a spus că nu există nicio colaborare. Nicio obstrucţie. Apropo, nu a existat niciodată şi nu va exista. Trebuie să clarificăm aceste lucruri”, a adăugat liderul american.

“Acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple niciodată unui alt preşedinte”, a afirmat Trump, declarând că acuzaţiile împotriva sa, investigate de echipa lui Mueller, au reprezentat o “farsă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor